Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φοβού τον Μπους...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Πρώτος σταθμός της δεύτερης ευρωπαϊκής περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους και μάλιστα σε διάστημα ενός μήνα και 24 ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου της «G8», η Γηραιά Αλβιόνα και πιο συγκεκριμένα η βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε την ευκαιρία για προσωπικές διαβουλεύσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, για τη συνθήκη του Κιότο, την αντιπυραυλική άμυνα και τη Βόρειο Ιρλανδία.

Υπό την ηχώ των αντιρρήσεων πέραν του Ατλαντικού για την πολιτική που ακολουθεί το «βρέφος» Μπους και κυρίως των χτεσινών δηλώσεων του επικεφαλής της Γερουσίας, Δημοκρατικού Τομ Ντασλ, ότι η επιθετική πολιτική Μπους απομονώνει τις ΗΠΑ από τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά και τις φωνές των Βρετανών διαδηλωτών που τον υποδέχτηκαν χτες έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, «επικηρύσσοντάς τον ως επικίνδυνο για τον πόλεμο άστρων», ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε χθες με τη βασίλισσα Ελισάβετ και αμέσως μετά με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

Οι συνομιλίες μεταξύ τους, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικεντρώθηκαν σε δύο ακανθώδη θέματα, που θα βρεθούν αντιστοίχως και στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των συνομιλιών της «G8», το πρωτόκολλο του Κιότο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ δεν έλειψαν και οι συνομιλίες για την έκρυθμη κατάσταση όπου επικρατεί στη Βόρειο Ιρλανδία. Αυτά ήταν και τα θέματα, για τα οποία συζήτησαν την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός με τον Γάλλο ομόλογό του Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λονδίνο. Στη διάρκεια της μιας ώρας συνάντησής τους, οι δύο άντρες ασχολήθηκαν επίσης με το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Ο Μπους θα αναχωρήσει σήμερα το πρωί για τη διάσκεψη της «G8» στη Γένοβα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι θα του ασκηθεί σκληρή κριτική για την απόρριψη της συνθήκης του Κιότο και την απόφασή του να συνεχίσει τις πιέσεις για την προώθηση του σχεδίου της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.

Νέο αντιβαλλιστικό όπλο

Και όσοι θέλουν να του ασκήσουν πραγματικά κριτική, έχουν από χθες ακόμη ένα επιχείρημα, καθώς, όπως δήλωσαν στελέχη του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ την Τετάρτη, οι ΗΠΑ επιθυμούν να δοκιμάσουν στο διάστημα ένα νέο αντιβαλλιστικό όπλο λέιζερ, που αναμένεται να στοιχίσει 4 δισ. δολάρια στα επόμενα 10 χρόνια.

Το πρόγραμμα, που είχε αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση των Δημοκρατικών, γιατί εγκυμονεί τον κίνδυνο να ξανανοίξει το δρόμο του ανταγωνισμού των όπλων στο διάστημα, διεκδικεί σημαντικό μερίδιο από τον αμυντικό προϋπολογισμό που έχει ζητήσει ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους για το 2002. Το όπλο συνίσταται στην κατασκευή ενός λέιζερ από υδροφθόριο, προκειμένου να ελέγχονται και κατόπιν να διευθύνονται οι δέσμες των ακτίνων του όπλου εναντίον στόχων σε απόσταση μεγαλύτερης των 100 ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος, συνταγματάρχη Ουίλιαμ Μακ Κάσλαντ, το πρόγραμμα δεν αντίκειται στην Αντιβαλλιστική Συνθήκη ΑΒΜ του 1972, που απαγορεύει την εγκατάσταση στο διάστημα συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Σύμφωνα με τον ίδιο η επιχειρησιακή φάση του όπλου αυτού δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το 2020, ενώ η κατασκευή του, που υπολογίζεται να έχει τελειώσει έως το 2012 θα κοστίσει 4 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ