Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τους επιθεωρητές για να επέμβουν στρατιωτικά»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αποκαλυπτικό και κατηγορηματικό για το ρόλο των ΗΠΑ στην πρόκληση έντασης στις σχέσεις των επιθεωρητών του ΟΗΕ με Ιρακινούς αξιωματούχους που χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ, το Δεκέμβριο του 1998, είναι το 90λεπτο ντοκιμαντέρ του πρώην σημαίνοντα επιθεωρητή της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τον ιρακινό αφοπλισμό - UNSCOM - Σκοτ Ρίτερ.

«Σε κινούμενη άμμο: η αλήθεια για την UNSCOM και τον Αφοπλισμό του Ιράκ». Αυτός είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που παρουσίασε, χτες, στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Σκοτ Ρίτερ, επιθεωρητής της UNSCOM από το 1991 ως τον Αύγουστο του 1998 και πρώην αξιωματικός της αντικατασκοπίας του σώματος πεζοναυτών. Ο Ρίτερ, όπως και στο βιβλίο του «Τέλος Παιχνιδιού», υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον χειραγώγησε και χρησιμοποίησε την επιτροπή των Επιθεωρητών προκειμένου να κατασκοπεύσουν την ιρακινή ηγεσία και κυρίως για να προκαλέσουν ένταση προβάλλοντας παράλογα αιτήματα και να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος του Ιράκ.

Ο Ρίτερ γίνεται μάλιστα ιδιαίτερα συγκεκριμένος, αφού αναφέρεται σε συνάντηση που είχε στα τέλη Φλεβάρη του 1998 με τον επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ και τον τότε Αμερικανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, οι οποίοι του κατέστησαν σαφές ότι πρέπει μέσα στο Μάρτη του ίδιου χρόνου να έχει δημιουργήσει επεισόδιο με τις ιρακινές αρχές ζητώντας να γίνει έλεγχος στο κτίριο του υπουργείου Αμυνας. Ο πρώην επιθεωρητής τονίζει ότι όλα ήταν έτοιμα για την εξαπόλυση της επίθεσης και μάλιστα η τότε Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ είχε ετοιμάσει και τις σχετικές δηλώσεις, όταν οι Ιρακινοί αξιωματούχοι επέτρεψαν τη διενέργεια επιθεώρησης στο υπουργείο.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Ρίτερ παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τον παραλογισμό της παράτασης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ καθώς και το ρόλο των ΗΠΑ. Το «έργο» του, όμως, κατάφερε να φέρει σε πέρας ο Αυστραλός επιθεωρητής Ρότζερ Χιλ, ο οποίος, τελικά, δημιούργησε τις προϋποθέσεις στρατιωτικής επέμβασης, επιμένοντας να γίνει επιθεώρηση στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος «Μπάαθ», το Δεκέμβρη. Ο Ρίτερ καταγγέλλει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην επικεφαλής της UNSCOM, Ρολφ Εκέους, ο οποίος, επίσης έχει παραιτηθεί, έχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο αφοπλισμός του Ιράκ έχει ολοκληρωθεί από το 1995. Επίσης, αποκαλύπτει ότι «όλα τα σημεία τα οποία έγιναν αφορμή επεισοδίου, ήταν ξεκάθαρο εξαρχής ότι δεν αποκρύβουν τίποτε επιλήψιμο».

«Καταίσχυντη προπαγάνδα» χαρακτήρισε την ταινία του Ρίτερ ο επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος, επίσης, κατήγγειλε ως «μεγάλα ψεύδη» τις δηλώσεις του. Ο Μπάτλερ, μάλιστα σε μια προσπάθεια να σπιλώσει το κύρος του Ρίτερ, τόνισε ότι «όταν ήταν επιθεωρητής εκτιμούσε ότι δεν είχε ολοκληρωθεί ο αφοπλισμός, ενώ τώρα λέει τα αντίθετα, άρα ή τότε δεν έκανε καλά τη δουλιά του ή σήμερα ψεύδεται». Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ ο Ρίτερ επιμένει ότι η παράταση του εμπάργκο δεν είναι παρά μια «ολοκληρωτική απάνθρωπη γενοκτονία, που δε βλάπτει την ιρακινή ηγεσία, και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ