Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Αντιπολιτεύονται αλλά υπερασπίζονται την καταστολή

Ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, με αφορμή (και) το Προσφυγικό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε χτες την Ειδομένη, απ' όπου υποστηρίζοντας ότι «το κράτος είναι απόν», απηύθυνε «μια ύστατη έκκληση στην Κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης αυτού του χώρου και μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς (...) Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν, το συντομότερο δυνατόν, σε άλλες δομές, ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία τους». Βέβαια η ΝΔ μιλά επίσης για «φυλασσόμενους» τέτοιους χώρους και για «επαναπροώθηση» όσων ξεριζωμένων δεν λάβουν το χαρακτηρισμό του πρόσφυγα αλλά καταγραφούν ως «παράτυποι μετανάστες».

Ερωτηθείς, δε, για την εικόνα με εκατοντάδες πρόσφυγες να επιχειρούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ διασχίζοντας ένα χείμαρρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, ωστόσο από τη ΝΔ μέμφονται την κυβέρνηση ότι ριψοκινδυνεύει να προκαλέσει άλλη μια διπλωματική κρίση, ενόψει μάλιστα και της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό.

Αργότερα το απόγευμα και προκειμένου να σηματοδοτήσει ότι απέναντι στην ...απραξία της κυβέρνησης, η ΝΔ τρέχει και γι' αυτό το ζήτημα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκάλεσε στα κεντρικά του κόμματος στην Αθήνα συνεδρίαση της «Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό ζήτημα» που έχει στηθεί στη ΝΔ. Η ανακοίνωση που εξέδωσαν κατόπιν κινείται ακριβώς στη λογική της μεγαλύτερης καταστολής στα σύνορα, με τη συνδρομή μάλιστα του ΝΑΤΟ, που κάλεσε εδώ η κυβέρνηση να αναπτυχθεί στο Αιγαίο, τάχα για το Προσφυγικό: «Ενώ, όμως, τα σύνορα προς τον βαλκανικό προσφυγικό διάδρομο έκλεισαν», λέει η ΝΔ, «στα ελληνοτουρκικά σύνορα η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη καθώς: Η κυβέρνηση παραμένει αμήχανη και πλήρως αναποτελεσματική, χωρίς συγκροτημένη αποτρεπτική πολιτική και χωρίς κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης (...) Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν αποδίδει ουσιαστικά αποτελέσματα, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι η «προσπάθεια για μαζική έξοδο των προσφύγων προς τα Σκόπια και ο τραγικός απολογισμός με τον πνιγμό τριών ανθρώπων αποκαλύπτουν ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο». Ζήτησε η Ειδομένη «να εκκενωθεί άμεσα και οι πρόσφυγες να προστατευτούν, όπως αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό και πολιτισμένο κράτος». Ο δε Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, εστιάζοντας επίσης στην Ειδομένη και υποστηρίζοντας ότι «η Ελληνική Δημοκρατία δείχνει να έχει παραιτηθεί της κυριαρχίας της στην περιοχή». Αναφερόμενος στην προσπάθεια προσφύγων να περάσουν στην ΠΓΔΜ μέσω ενός χειμάρρου, είπε: «Δημιουργούνται έντονα αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα και ενισχύονται οι οπαδοί του κλεισίματος των βόρειων συνόρων στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς και αυτοί που ισχυρίζονται ότι η χώρα μας δεν καταγράφει πλήρως όσους εισέρχονται από τα θαλάσσια σύνορά της».

Σε αυτή τη βάση ρωτά τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, «Ποια είναι η προοπτική που υπάρχει για όσους βρίσκονται εκεί;», «Από το σύνολο όσων εισήλθαν και βρίσκονται στην Ελλάδα πόσοι κατά την εκτίμηση των ελληνικών αρχών μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς του πρόσφυγα, πόσοι μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς της επικουρικής προστασίας και πόσοι είναι (οικονομικοί) μετανάστες χωρίς έγγραφα;», «Πόσοι φιλοξενούνται σε οργανωμένους χώρους, σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες υπάγονται και τι προβλέπεται να γίνει ως προς την τύχη τους;», βάζοντας κι αυτός, εμμέσως, θέμα απελάσεων όσων δεν χαρακτηριστούν πρόσφυγες.

Τέλος, στο Ποτάμι επιμένουν ότι «οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην Ειδομένη με κυβερνητική απόφαση». Οτι «ήταν (και είναι) θέμα χρόνου να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ειδομένη, όσο η κυβέρνηση αφήνει χιλιάδες πρόσφυγες στο έλεος του καιρού, των υγειονομικά ακραίων συνθηκών και των διάφορων πρακτορίσκων». Τονίζουν ότι «η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Και πρέπει να καταλάβει ότι είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τις ευθύνες της». Σημειωτέον, και στο Ποτάμι κάνουν διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τύχη που επιφυλάσσουν στους δεύτερους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ