Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαρκής ανοιχτή συνεννόηση με τις ΗΠΑ σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο

Από την επίσκεψη της Β. Νούλαντ στην Ειδομένη
Από την επίσκεψη της Β. Νούλαντ στην Ειδομένη
Από υποκρισία για τους πρόσφυγες - θύματα των πολέμων όπου πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ, αλλά και έντονο ενδιαφέρον για τις συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας και Τουρκίας - Ελλάδας χαρακτηρίστηκε η διήμερη επίσκεψη, Πέμπτη και Παρασκευή, της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στην Ελλάδα.

Αλλωστε, σε δηλώσεις της, η Νούλαντ ανέφερε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις που γίνονται, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, και μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, λέγοντας ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε η συμφωνία αυτή να γίνει με δίκαιο, καθαρό και διαφανή τρόπο» και προσθέτοντας ότι «θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα βοηθώντας να εφαρμόσει τις συμφωνίες με την ΕΕ και μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας». Ολα αυτά, βέβαια, υπό το πρίσμα της αξιοποίησης του Προσφυγικού για την προώθηση γεωστρατηγικών συμφερόντων μιας σειράς ιμπεριαλιστικών κέντρων. Προς αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιείται και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, την ευρύτερη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και ζωνών στη Μέση Ανατολή, σχέδια και αντιπαράθεση όπου οι ΗΠΑ διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο.

Η Νούλαντ δήλωσε ακόμα πως «ήρθα αυτή τη χρονική στιγμή, για να εκφράσω την αμερικανική αλληλεγγύη στην Ελλάδα, σ' αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές με τη μεταναστευτική κρίση, καθώς έκλεισαν τα σύνορά σας από το βορρά, για να κατανοήσω καλύτερα τι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα, με την κρίση αυτή και να δω πώς μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν». Ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις προσεχείς μέρες η αμερικανική πλευρά θα ανταποκριθεί. Για δε την επίσκεψή της στην Ειδομένη, την Πέμπτη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες, δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες διαβίωσης και έκανε αναφορά στις προσπάθειες «της Ελληνικής Αστυνομίας, των ΜΚΟ, των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", καθώς και στην τεράστια γενναιοδωρία της τοπικής κοινωνίας για την ανακούφιση των ανθρώπων αυτών».

Σημειωτέον, την Παρασκευή, η Νούλαντ συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά, και τον γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Δ. Παρασκευόπουλο. Αναφερόμενη στην περιλάλητη «αξιολόγηση», η Αμερικανίδα υφυπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης Ομπάμα για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Συζητήσαμε και για τα οικονομικά στο γραφείο του πρωθυπουργού και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την αξιολόγηση. Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης και της ελάφρυνσης του χρέους». Τέλος, αντικείμενο των συζητήσεών της με την ελληνική κυβέρνηση ήταν, επίσης, το Κυπριακό και η ενεργειακή λεγόμενη ασφάλεια, το σχέδιο των ΗΠΑ να εκτοπίσουν τα ρωσικά ενεργειακά συμφέροντα από την περιοχή, προκρίνοντας διαδρομές και πηγές καυσίμου που δεν έχουν αναφορά τη Μόσχα.

Κι άλλα πάρε - δώσε

Να καταγραφεί και το γεγονός ότι σε αυτά τα συνεχή πάρε - δώσε της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον αμερικανικό παράγοντα, τις ίδιες μέρες βρέθηκε στην Αθήνα και η Αμερικανίδα υφυπουργός για θέματα μετανάστευσης και προσφύγων, Νάνσι Τζάκσον, που είχε συνάντηση με τον αν. υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δ. Βίτσα, ο οποίος έχει αναλάβει επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το Προσφυγικό.

Επισήμως, ο Δ. Βίτσας ενημέρωσε την Αμερικανίδα υφυπουργό για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, ενώ η ίδια προηγουμένως είχε επισκεφθεί κέντρα φιλοξενίας.

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι, ενώ αναπτύσσεται παραπέρα - με αφορμή το Προσφυγικό - η ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG2 στο Αιγαίο, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΣ επισκέπτεται σήμερα, και για τρεις μέρες συνολικά, την έδρα της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης (United States Army Europe -USAREUR) στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, προσκεκλημένος του διοικητή της, αντιστρατήγου Frederick Benjamin (Ben) Hodges. «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», λέγεται επισήμως από πλευράς ΓΕΣ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ