Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχεδιασμοί για την αναβάθμιση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου

Συνολικότερα, η συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι προσπάθησε να αναδείξει τη δυνατότητα της σοσιαλδημοκρατίας να υπερασπιστεί καλύτερα τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, που είχε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, προσδιόρισε το Προσφυγικό και τα ζητήματα της Οικονομίας ως τα δύο πιο «επείγοντα ζητήματα» για την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ανέφερε ότι «αν υπάρχει προστασία των εξωτερικών συνόρων, θα αποφύγουμε την επαναφορά των εσωτερικών συνόρων, των εθνικών συνόρων, που έκαναν ορισμένες χώρες με μονομερή τρόπο».

Στο «μέτωπο» της Οικονομίας, υπογράμμισε την ανάγκη αποφασιστικότερης προώθησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, σημειώνοντας ότι «πρέπει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης να ετοιμάσουμε νέες αποφάσεις, που θα επιτρέψουν να προχωρήσουμε παραπέρα με την εναρμόνιση, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, αλλά και όσον αφορά τις επενδύσεις που οι χώρες μας πρέπει να επιτύχουν». Επενδύσεις που ο ίδιος συνέδεσε με κλάδους όπως η Ενέργεια (και νέες μορφές που αφορούν τη λεγόμενη «ενεργειακή μετάβαση»), αλλά και επιδιώξεις όπως η «κινητικότητα» και η «κατάρτιση» της νεολαίας, ο καλύτερα σχεδιασμένος δηλαδή εφοδιασμός των μεγαλοεπιχειρηματιών με φτηνά εργατικά χέρια και με βάση τις ανάγκες τους.

Αναδεικνύοντας ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι διεργασίες εντός της ΕΕ ως προς το «μείγμα» πολιτικής που θα δώσει διέξοδο στην κερδοφορία του κεφαλαίου, τόνισε ότι μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα (τον Ιούνη), «θα υπάρξουν αποφάσεις να ληφθούν στην Ευρωζώνη και επίσης σε επίπεδο "28", για να αλλάξουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό διαδικασιών και για να προχωρήσουμε ως προς τη θέληση να προετοιμάσουμε το μέλλον (της ΕΕ) αλλά και ως προς τη μεγαλύτερη "ολοκλήρωση" στην Ευρωζώνη».

Καλώντας σε αποφασιστικότερη αναμέτρηση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο Ολάντ επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα και στο διεθνές σχέδιο», αναφέροντας ως παράδειγμα «το μέλλον της Συρίας» και προσθέτοντας πως «όποια κι αν είναι η επιλογή των Αμερικάνων» (σ.σ. στις επικείμενες προεδρικές εκλογές) «η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της, εκείνη πρέπει να πάρει πρωτοβουλία...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ