Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Φυσικοί» τους «σύμμαχοι» δυνάμεις που γονατίζουν λαούς...

Με ρεσιτάλ «ξεπλύματος» της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας συνοδεύτηκε η συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση σοσιαλδημοκρατών ηγετών της ΕΕ στο Παρίσι

Χαμογελαστός ο Αλ. Τσίπρας στο Παρίσι, με τις... «προοδευτικές δυνάμεις» που τσακίζουν τους λαούς για λογαριασμό του κεφαλαίου

Eurokinissi

Χαμογελαστός ο Αλ. Τσίπρας στο Παρίσι, με τις... «προοδευτικές δυνάμεις» που τσακίζουν τους λαούς για λογαριασμό του κεφαλαίου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να «ξεπλύνουν» την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία απ' τις «αμαρτίες» της σε βάρος των λαών, ενισχύοντας αυταπάτες για το ρόλο που μπορεί να παίξει, αλλά και για το ρόλο συνολικά της ΕΕ.

Το περασμένο Σάββατο, ο Αλ. Τσίπρας, έπειτα από πρόσκληση του Φρ. Ολάντ, πήρε μέρος ως παρατηρητής στη συνάντηση σοσιαλδημοκρατών ηγετών της ΕΕ, που διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στο Παρίσι, με θέματα το Προσφυγικό και την οικονομία. Προσκεκλημένοι ήταν πρόεδροι κυβερνήσεων και συμμετέχοντες σε κυβερνήσεις συνασπισμού που εντάσσονται στη σοσιαλδημοκρατική ευρωομάδα, καθώς και ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι της ίδιας ομάδας, αλλά όχι οι αρχηγοί κομμάτων της που δεν συμμετέχουν σε κυβερνήσεις.

Από το Παρίσι, ο Αλ. Τσίπρας ενέταξε την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, που πρωταγωνίστησε και πρωταγωνιστεί στην υλοποίηση μεγάλου μέρους των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στις... «προοδευτικές δυνάμεις» και προανήγγειλε κοινό βηματισμό, που οδηγεί ενδεχομένως και σε οργανική σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δομές της, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική και η προσφυγική κρίση αναδεικνύουν «τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και ότι «η Ελλάδα επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις, συνεπώς μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο, μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών σήμερα στην Ευρώπη», πάντα βεβαίως απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, στο οποίο αυτές οι - κατ' ευφημισμόν προοδευτικές - δυνάμεις αναφέρονται.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό αφήγημα της... παραπλανημένης κορασίδας, στην προσπάθειά του να εξωραΐσει τη σοσιαλδημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι «το χειρότερο για την Ευρώπη είναι να συνεχιστεί η ανοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα». Αυτά, την ώρα που και η δική του κυβέρνηση υλοποιεί με ευλαβική προσήλωση την ατζέντα του κεφαλαίου, κοινή για το πολιτικό του προσωπικό, ανεξαρτήτως απόχρωσης.

Αλλωστε, ο ίδιος στην παρέμβασή του στη συνάντηση υπερασπίστηκε το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου: «Χρειαζόμαστε κοινά δημοσιονομικά εργαλεία, αλλά και κοινούς φορολογικούς κανόνες, τραπεζική ένωση, αλλά και πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων», δήλωσε, αποσιωπώντας ότι όλα αυτά συμβαδίζουν με τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

Με γνώμονα, βέβαια, τα ειδικότερα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Ελλάδας και άλλων χωρών του «νότου» της ΕΕ, αξίωσε ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο. «Για τις χώρες του Νότου, που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας», όπως είπε, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνησή του είναι επιμελής και τηρεί τα αντιλαϊκά συμφωνηθέντα του Ιούλη.

Μία μέρα πριν, την Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας - με την άνεση που του παρέχει η στρατηγική σύγκλιση του ευρωενωσιακού οπορτουνισμού με την αντίστοιχη σοσιαλδημοκρατία - συμμετείχε και σε συνάντηση αντιπροσώπων κομμάτων της «Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας», που πραγματοποιήθηκε επίσης στο Παρίσι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τη σκυτάλη...

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εξωραϊσμού της σοσιαλδημοκρατίας, ήδη πριν από τη μετάβαση του Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι, το Μέγαρο Μαξίμου σε σχετικό σημείωμά του ισχυριζόταν ότι επίδικο ήταν «ο αναπροσανατολισμός του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού χώρου σε πιο αριστερή κατεύθυνση, η σύγκλιση με την Αριστερά, καθώς και η συγκρότηση ενός προοδευτικού πολιτικού πόλου που θα αποτελέσει ουσιαστικό αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς».

Η δε κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωνε στο ΑΠΕ ότι η συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα εντάσσεται στην προσπάθεια για «αλλαγή συσχετισμών» στην ΕΕ, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι αν πάρουν το πάνω χέρι οι σοσιαλδημοκράτες θα αλλάξει γραμμή πλεύσης η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου. «Παλεύουμε διαρκώς για αλλαγή συσχετισμών και συμμαχιών στην ΕΕ. Η συμμαχία μας, η καλή σχέση με τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος έχει σταθεί και στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης της χώρας μας ως αρωγός στη στήριξη των θέσεών μας, είναι μία πολύ κρίσιμη σχέση, και καθιστά αυτή τη συνάντηση σημαντική. Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στον ρόλο της»...

Προχωρώντας παραπέρα, πέταξε το μπαλάκι και στις εγχώριες - πέραν του ΣΥΡΙΖΑ - σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Καλείται και η σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας να μην ταυτίζεται (με τον νεοφιλελευθερισμό), να αλλάξει πολιτική και να βρει τον δρόμο της».

Κατόπιν των παραπάνω κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η διοργάνωση απ' τον ΣΥΡΙΖΑ εκδήλωσης με θέμα «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», στις 18 - 20/3 στην Αθήνα. Μεταξύ των συμμετεχόντων φιγουράρουν και στελέχη της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, απ' το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας, το Τσέχικο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Εργατικό Κόμμα Βρετανίας. Στην ημερίδα θα μιλήσει και ο Αλ. Τσίπρας, πλαισιωμένος από στελέχη της GUE/NGL.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ