Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θωρακίζει τα συμφέροντα του χρηματιστικού κεφαλαίου

Ρυθμίσεις για τη θωράκιση των συμφερόντων του χρηματιστικού κεφαλαίου, αξιοποιώντας τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ, περιλαμβάνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χτες επί της αρχής από την πλειοψηφία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με τίτλο: «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας: α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013 και β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις».

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με το νομοσχέδιο επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, «να μειωθεί η βραχυπρόθεσμη πίεση στους εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά και να παρέχονται κίνητρα στους επενδυτές ώστε να υιοθετούν πιο μακροπρόθεσμη οπτική (...) επενδυτική προοπτική». Επίσης «να προσφερθεί μεγαλύτερη ευελιξία και να μειωθούν οι διοικητικές επιβαρύνσεις για τους εκδότες».

Στη βάση αυτή, προβλέπεται σειρά ρυθμίσεων, όπως π.χ. «η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης περιοδικών χρηματοοικονομικών πληροφοριών συχνότερα από τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις και τις εξαμηνιαίες οικονομικές εκθέσεις», μέτρα ...«διαφάνειας» που εξασφαλίζουν ότι «οι εκδότες και οι επενδυτές είναι πλήρως ενήμεροι της δομής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εταιρειών», κυρίως για να μην έχουν μεγάλο ρίσκο κ.ά.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υπερψήφισαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, με τη φράση του ειδικού αγορητή του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρη, ότι «το κεφάλαιο μετακινείται για να έχει κέρδη. Ολοι στοχεύουν στο κέρδος άρα η κερδοσκοπία δεν είναι κάτι κακό», να δίνει το συνολικότερο στίγμα των τοποθετήσεων όλων των βασικών αστικών κομμάτων.

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή δήλωσε επιφύλαξη, με τον ειδικό αγορητή της, Ηλ. Παναγιώταρο, να αναφέρει ότι «βλέπουμε ότι γίνονται κάποιες προσαρμογές, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα στα αντικείμενα με τα οποία ασχολούνται»... Επιφύλαξη δήλωσε και η Ενωση Κεντρώων, ζητώντας πίστωση χρόνου για να μελετήσει το νομοσχέδιο.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε το νομοσχέδιο, ανέδειξε μέσω του ειδικού αγορητή του, Σ. Βαρδαλή, ότι η κυβέρνηση με τα απανωτά της νομοθετήματα προσπαθεί να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο που έχει ανάγκη στην παρούσα φάση η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Οπως υπογράμμισε, «με την ενσωμάτωση των συγκεκριμένων οδηγιών διευκολύνονται οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο να μειωθεί το κόστος και οι γραφειοκρατικές λειτουργίες, κυρίως μέσα από την κατάργηση των τριμηνιαίων οικονομικών τους εκθέσεων, αλλά και της παράτασης του χρονικού περιθωρίου για τη δημοσιοποίησή τους. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια να διαμορφωθεί ενιαία αγορά αξιών, για να μπορούν να πωλούνται και να αγοράζονται επιχειρήσεις με μεγαλύτερη ευκολία και μεγαλύτερη ασφάλεια». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με τις οδηγίες της ΕΕ, που «θωρακίζουν τα συμφέροντα του χρηματιστικού κεφαλαίου και προωθούν την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών των κρατών - μελών της ΕΕ».

Εκανε σαφές ότι το χρηματιστήριο «είναι μηχανισμός συγκέντρωσης κεφαλαίων και ανακατανομής εισοδημάτων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Το χρηματιστήριο δεν έγινε για να παράγει πλούτο, ούτε για τη λαϊκή ευημερία», ενώ τα περί μέτρων για διαφάνεια είναι «κενό γράμμα» και για να «απενοχοποιείται το καπιταλιστικό σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ