Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οριστικό το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου

Eurokinissi

Ολο και πιο καθαρό γίνεται από τις δηλώσεις αξιωματούχων αστικών κυβερνήσεων της ΕΕ (και εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό) το σφράγισμα του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου για τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και των συμμάχων τους στην Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και την Ασία. Συνέπεια αυτού είναι και ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Σ. Ζάιμπερτ: «Κάποια πράγματα έγιναν, άλλα απομένει να γίνουν. Ο στόχος είναι σε κάθε περίπτωση μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, που θα είναι βιώσιμη και θα συμβάλει προκειμένου σε κάθε χώρα ο αριθμός των προσφύγων (που θα φτάνουν) να μειωθεί σημαντικά». Αυτό σημαίνει το κλείσιμο της στρόφιγγας ώστε να περνάνε μόνο οι «χρήσιμοι» για τα ευρωπαικά μονοπώλια. Κατά τα άλλα υποσχέθηκε γερμανική βοήθεια στην Ελλάδα, εφόσον φυλάσσονται τα εξωτερικά σύνορα.

Στη γνωστή αντιμεταναστευτική γραμμή που κινείται η αυστριακή κυβέρνηση, η οποία πρωτοστατεί στο κλείσιμο των συνόρων, o Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας στην κυριακάτικη Bild ζητά σφράγισμα και των διαδρόμων σε όλη την Μεσόγειο. Είπε εντελώς κυνικά: «Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους διακινητές από το έργο τους. Γι΄ αυτό θα πρέπει να κάνουμε και κατά μήκος της μεσογειακής διαδρομής προς Ιταλία ό,τι κάναμε στον δυτικό βαλκανικό διάδρομο». Πρόσθεσε δε πως «έπρεπε να σταματήσουμε να μεταφέρουμε στην κεντρική Ευρώπη με κρατική οργάνωση κάθε πρόσφυγα που έφτανε στην Ελλάδα. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να ανταποκρινόμασταν στις επιθυμίες των προσφύγων, το οποίο είναι ανθρωπίνως κατανοητό. Την ίδια ώρα όμως φροντίσαμε ώστε να ξεκινούν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με κατεύθυνση την Ευρώπη».

Αλλά και η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται ότι ενεργά θα συμβάλει στο σφράγισμα των αλβανοελληνικών συνόρων. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλβανός ομόλογός του Σαϊμίρ Ταχίρι στο ιταλικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Ράδιο 24», έχει συμφωνήσει για παροχή βοήθειας σε υποδομές και έμψυχο δυναμικό, δηλαδή επί της ουσίας σε δυνάμεις καταστολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ