Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο» λένε, αλλά... δε βιάζονται

Την αντιπολιτευτική γραμμή «όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για τον τόπο» επιλέγει η ηγεσία της ΝΔ, ωστόσο για την ώρα δεν θέτει θέμα πρόωρων εκλογών, προτιμώντας πιθανότατα να συνεχίσει την επιχείρηση «αναβάπτισής» της στην αντιπολίτευση και συνυπολογίζοντας ενδεχομένως το γεγονός ότι αστικά κέντρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό βλέπουν ακόμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως πιο ικανή να περάσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», πιέζοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να «τρέξουν» τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις: «Η πεντάμηνη καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης ήδη έχει εκτροχιάσει την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος. Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα σταμάτησαν τον Ιανουάριο του 2015, οπότε ξεκίνησε και η αέναη διαπραγμάτευση (...) Πρέπει να καταλάβει, επιτέλους, ο κ. Τσίπρας ότι το Πρόγραμμα που ο ίδιος υπέγραψε πρέπει να υλοποιηθεί εγκαίρως, καθώς ο χρόνος δεν κυλά υπέρ μας. Θα έπρεπε να έχει διδαχθεί ο κ. Τσίπρας από την παταγώδη και ζημιογόνα αποτυχία της "διαπραγμάτευσης" του 2015 και να μην κάνει τα ίδια σφάλματα (...) Τον προειδοποιώ: Να σταματήσει το θέατρο διαπραγμάτευσης, να ακούσει τις προτάσεις μας και να μην ξαναπαίξει την Ελλάδα στα ζάρια».

Βέβαια, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο «μπορεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να αφήσει κατά μέρος τις ιδεοληψίες, την κομματική ιδιοτέλεια, την αναβλητικότητα, την ανευθυνότητα, το λαϊκισμό και το ψεύδος». Σε αυτήν τη βάση - και αφού επικαλέστηκε την «εξάντληση» της «υπομονής του κόσμου» - υποστήριξε: «Δεν είναι βιώσιμο το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Μέρα με την ημέρα που περνάει, εμπεδώνεται η πεποίθησή μου ότι, όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Παράλληλα, απορρίπτοντας εκ νέου την ιδέα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, αφού πρώτα θέτει θέμα έλλειψης «εμπιστοσύνης» («δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ. Και ποτέ δε θα συμμετείχα σε κυβέρνηση συνεργασίας με κόμματα και πρόσωπα που δεν εμπιστεύομαι στοιχειωδώς», αναφέρει), συμπληρώνει ότι: «Μια οικουμενική κυβέρνηση, με ατέρμονες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ δυνάμεων με τεράστιες αντιθέσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει». Ουσιαστικά, βάζει θέμα ότι μια τέτοια κυβέρνηση δε θα μπορέσει να λειτουργήσει και να υλοποιήσει τα μέτρα που χρειάζονται οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να αναθερμάνουν την οικονομία τους.

Επέμεινε, δε, να διαβεβαιώνει τα ίδια κέντρα ότι «και σήμερα να καλούμασταν να αναλαμβάναμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, θα ήμασταν αποτελεσματικότερη κυβέρνηση σε σχέση με αυτή του κ. Τσίπρα». Στο ίδιο πλαίσιο, για να δείξει την ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει ευθύνες, είπε ότι «ετοιμάζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα με ταχύτητα και μεθοδικότητα». Οπως, επίσης, δήλωσε, «εκατοντάδες εμπειρογνώμονες (...) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και ήδη δραστηριοποιούνται σε ομάδες εργασίας. Στελέχη της κοινωνίας, της επιστήμης, της αγοράς με διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις και ταυτότητα που βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια (...) Είναι αλήθεια ότι ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς, διότι ξέρουμε ότι δε θα αργήσει η στιγμή που η ΝΔ θα αναλάβει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση».

Στην ίδια βάση, για να δείξει ότι η ΝΔ μπορεί να εγκολπωθεί ευρύτερα στρώματα, στοιχίζοντάς τα στα ζητούμενα του κεφαλαίου, πρόσθεσε ότι βασική επιδίωξή του είναι «το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία. Θέλουμε να δώσουμε νόημα στην πολιτική και να εμπνεύσουμε ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν. Ηδη, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν και η πολιτική ένταξη του χθες», τόνισε, σκιαγραφώντας και την προσπάθεια της ΝΔ να προσελκύσει στελέχη και ψηφοφόρους όμορών της χώρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ