Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα στοιχεία ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Από τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας που φέτος είναι πολύ πιο διευρυμένες από άλλες φορές
Από τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας που φέτος είναι πολύ πιο διευρυμένες από άλλες φορές
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, που είναι σταθερά στο επίκεντρο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εγκαλούν την Κίνα για στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, ενώ χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλέστηκε δηλώσεις του ανώτατου στελέχους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, Τζον Ρίτσαρντσον, ο οποίος κατήγγειλε νέα αυξημένη κινεζική «δραστηριότητα» στην περιοχή, όπου κινούνται πλοία επιφανείας, και επανέλαβε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον για τα πάντα. «Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί (...) Σκεφτόμαστε απρόοπτα και (...) τις απαντήσεις».

Σε παρόμοιο κλίμα είναι και οι παροτρύνσεις αστών «ειδικών» ερευνητών και ακαδημαϊκών για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ιαπωνίας στις περιπολίες που οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, διαμηνύοντας ευθαρσώς ότι θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν για τη διασφάλιση της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Επίσης, την επόμενη βδομάδα ο Μαλαισιανός υπουργός Αμυνας, Χισαμουντίν Χουσεΐν, θα συναντήσει στην Καμπέρα την Αυστραλέζα ομόλογό του, Μαρίζ Πέιν, για να συζητήσει και την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Χισαμουντίν δήλωσε ότι μία από τις κοινές αγωνίες είναι η εγγύηση των προσπαθειών για «να τηρήσει η Κίνα την υπόσχεσή της για μη εγκατάσταση στρατιωτικών μέσων στην περιοχή». Είπε ακόμα ότι «αν οι αναφορές διαφόρων πηγών για ανάπτυξη και εγκατάσταση στρατιωτικών μέσων στα νησιά Σπράτλι αληθεύουν, αυτό μας αναγκάζει σε μια απώθηση της Κίνας».

Αντιδράσεις για νέα εκτόξευση πυραύλων από τη ΛΔ Κορέας

Νέες αντιδράσεις επίσης προκαλεί η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς (σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις), στην οποία προχώρησε ξανά η ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και τις αντιδράσεις των Ιαπωνίας και Κίνας, η νέα εκτόξευση έγινε χτες το πρωί, λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε ότι «κανένας από αυτούς τους δύο (πυραύλους) δε συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ ή για τους συμμάχους μας στην περιοχή», συμπληρώνοντας ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο» και ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη δέσμευσή τους για την υπεράσπιση των συμμάχων τους».

Στην Ιαπωνία, χτες το πρωί, συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Αμυνας. Ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, ζήτησε από τη ΛΔ Κορέας αυτοσυγκράτηση, ενώ δόθηκαν εντολές να συνεχιστεί η συνεργασία με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ για τη συλλογή και ανάλυση των σχετικών πληροφοριών.

Στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, κάλεσε την Πιονγιάνγκ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε πως όλα τα μέρη μπορούν να επιδείξουν σωφροσύνη και να εργαστούν από κοινού για να διατηρηθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Στην Πιονγιάνγκ, η εφημερίδα του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών, «Ρόντονγκ Σινμούν», σε ρεπορτάζ της με ημερομηνία 11 Μάρτη για άσκηση εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου, δημοσίευσε δηλώσεις του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, για την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά και της ετοιμότητας για «πυρηνικά χτυπήματα στους εχθρούς από οπουδήποτε στο έδαφος, στον αέρα, στην επιφάνεια αλλά και το βυθό της θάλασσας». Ο ίδιος επέκρινε τις πρωτόγνωρα διευρυμένες κοινές ασκήσεις που φέτος διεξάγουν ΗΠΑ - Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι «τα αντίμετρα αυτοάμυνας (μας) θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα πιο προληπτικό και επιθετικό χαρακτήρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ