Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πετυχημένη η εκδήλωση για τις «αλύγιστες της ταξικής πάλης»

Η σημαντική συμβολή των γυναικών στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση για τις «αλύγιστες της ταξικής πάλης» που πραγματοποιήθηκε από την Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Τετάρτη 16/3, στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Σε αυτήν μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σήμερα, για να υπάρχουν αλύγιστες της ταξικής πάλης, χρειάζεται πρώτ' απ' όλα το αλύγιστο να εκφραστεί στη συνείδηση της δυνατότητας του σοσιαλισμού σε συνδυασμό με τη συνειδητοποίηση των αιτιών της ιστορικά προσωρινής ανατροπής του». Ακόμη, ότι «το σύγχρονο αλύγιστο της ταξικής πάλης δεν μπορεί παρά να ξεκινά από την αλύγιστη κομμουνιστική συνείδηση».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε, επίσης, αφιέρωμα με ανάγνωση μαρτυριών και ντοκουμέντων που συνοδεύονταν από μουσική και τραγούδια, με τίτλο (δανεισμένο από μια μαρτυρία) «Η γυναίκα της λαϊκής επανάστασης - τεράστια δύναμη του αγώνα». Μέσα από το αφιέρωμα, έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί ιδιαίτερα η συμβολή των γυναικών της Κεντρικής Μακεδονίας στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, μέσα από ενδεικτικές αναφορές σε γυναίκες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που διώχθηκαν από τη μεταξική δικτατορία, αγωνίστριες που έγραψαν ηρωικές σελίδες στην Ιστορία μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, τον ΔΣΕ, όπως η Κούλα Ελευθεριάδου, η Ειρήνη Γκίνη (Μίρκα Γκίνοβα) και άλλες.

Αποτέλεσε ελάχιστο φόρο τιμής και σεβασμού στις αλύγιστες, στις ανυποχώρητες, στις χιλιάδες αγωνίστριες, που σύρθηκαν σε φυλακές και εξορίες, που βασανίστηκαν, που εκτελέστηκαν, γιατί πάλεψαν για έναν καλύτερο κόσμο, γιατί αντιστάθηκαν στον κατακτητή, γιατί οι ίδιες ήταν κομμουνίστριες ή γιατί μέλη της οικογένειάς τους ήταν κομμουνιστές.

Στο χώρο λειτουργούσε ακόμη έκθεση αφιερωμένη στις γυναίκες αγωνίστριες της Κεντρικής Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ