Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΛΙΒΥΗ
Σχεδιασμοί για την επόμενη φάση επέμβασης...

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΥΝΙΔΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η επόμενη φάση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στη Λιβύη, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, οι εξελίξεις γύρω από τις δυσκολίες ανάληψης καθηκόντων της λεγόμενης λιβυκής κυβέρνησης ενότητας που χρειάζεται για να εκπέμψει «πράσινο φως» μιας νέας επέμβασης, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων χτες σε κλειστή σύνοδο των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας και την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν οι παραπάνω ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατέληξαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο, βγαίνοντας από τη συνάντηση ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασε «ανησυχία» για τις εξελίξεις στη Λιβύη, για την επέκταση της ακτίνας δράσης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που μετατρέπουν τη χώρα, όπως είπε, σε κράτος - μαφία διακίνησης ανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» (WSJ), που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους που είχαν πρόσβαση στις χτεσινές συνομιλίες ηγετών της ΕΕ για την Λιβύη, η ΕΕ μπορεί να αρχίσει αύξηση των στρατιωτικών προετοιμασιών για τη «διεύρυνση» της επιχείρησης της ΕΕ ή ενδεχομένως τη συγκρότηση μίας νέας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που συμμετείχε σε ανάλογη συνάντηση με ομολόγους του το βράδυ της Πέμπτης δήλωσε «έτοιμος» να παρατείνει την αποστολή του βρετανικού σκάφους HMS Enterprise στην κεντρική Μεσόγειο τουλάχιστον έως το καλοκαίρι, εκφράζοντας την επιθυμία να πραγματοποιήσει «περιπολίες» και στα λιβυκά εγχώρια ύδατα.

Χτες το απόγευμα, η Μογκερίνι είπε ότι στους ηγέτες της ΕΕ ότι θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απρίλη στο Λουξεμβούργο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ για τη Λιβύη προκειμένου να συζητηθούν οι ευρωενωσιακοί σχεδιασμοί, πιθανώς και σε σχέση με ενδεχόμενη «διεύρυνση» της «Επιχείρησης ΣΟΦΙΑ», που πραγματοποιεί η ΕΕ ανοικτά της Λιβύης (αλλά όχι στα εγχώρια λιβυκά ύδατα) από το Μάη του 2015, με αφορμή την προσφυγική κρίση.

Στο ρεπορτάζ της WSJ επισημαίνεται έγγραφο της Μογκερίνι που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ , στο οποίο αναφέρεται ότι η ΕΕ «θα έπρεπε» να ζητήσει βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό από την Τυνησία όπου βρέθηκε άσκησε έντονες πιέσεις για να καμφθούν οι αντιδράσεις Λίβυων αξιωματούχων, ώστε να μπορέσει να μεταβεί στην Τρίπολη και να αναλάβει καθήκοντα η «λυβική κυβέρνηση ενότητας» με πρωθυπουργό τον άγνωστο Λίβυο «τεχνοκράτη» Φαγιέζ Σεράτζ, που έχει συγκροτηθεί με παρέμβαση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ. Οι πιέσεις του Γάλλου υπουργού συνοδεύτηκαν στη συνέχεια από απειλές για επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ σε Λίβυους αξιωματούχους των δύο παράλληλων «κυβερνήσεων» και κοινοβουλίων που υπάρχουν σε Τρίπολη (όπου εδρεύουν οι ισλαμιστές) και σε Τομπρούκ (όπου εδρεύουν οι «κοσμικοί») εάν δε διαλύσουν τις κυβερνήσεις τους και δεν επιτρέψουν στην Τρίπολη μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, την άφιξη του «πρωθυπουργού» της «κυβέρνησης ενότητας», που διορίστηκε και συγκροτήθηκε στην... Τύνιδα.

Ο Ζ. Μ. Ερό απέδωσε τις αντιδράσεις των Λίβυων «σε λίγα άτομα» που κινούνται όπως είπε «από προσωπικό και οικονομικό συμφέρον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ