Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Ανησυχίες στην Αθήνα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ...

Στον απόηχο της «υπόθεσης Μουζάλα» και πέρα από... τα «συζυγικά καβγαδάκια» στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πληθαίνουν τα σημάδια ότι η εγχώρια αστική τάξη ανησυχεί για δυσάρεστες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με κομβικό σημείο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία και τις αποφάσεις που θα παρθούν εκεί.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε χτες η τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, στο ρ/σ «Αθήνα 9,84»: «Εχω μεγάλη ανησυχία για το θέμα των Σκοπίων. Βλέπω μια αναβάθμιση του ρόλου τους όλο τον τελευταίο καιρό. Βλέπω μια απόλυτη αδράνεια στην ελληνική εξωτερική πολιτική (...) πράγμα που με ανησυχεί πάρα πολύ. Φοβάμαι μην τυχόν βρεθούμε προ εκπλήξεων στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Η ελληνική θέση (...) είναι σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αυτή είναι η ελληνική θέση και πέρασε ατόφια στο Βουκουρέστι (σ.σ. στη ΝΑΤΟική Σύνοδο το 2008). Για να γίνει δεκτή η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία με αυτή την αρχή (...) Αυτό, λοιπόν, που με ανησυχεί τώρα είναι μην τυχόν, εκεί που η Ελλάδα είχε πάνω από δέκα χώρες συμμάχους, τότε, στο Βουκουρέστι, βρεθεί σήμερα μπροστά σε πολύ μεγάλα προβλήματα...».

Σημειωτέον, εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες κυκλοφορεί στην Αθήνα φήμη ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ δρομολογούν «συμφωνίες» για Κυπριακό και Σκοπιανό, ψήγματα των οποίων ίσως δούμε προσεχώς. Ισως κομμάτι των τέτοιων σχεδιασμών είναι οι πιέσεις που λέγεται ότι ασκούνται, ήδη, στη Λευκωσία να συναινέσει σε παραχωρήσεις προς την Αγκυρα, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις της στη διαχείριση του Προσφυγικού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ