Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παρεμβάσεις με άξονα την «εμβάθυνση» της ΟΝΕ

Πέρα από τις αποφάσεις της στο θέμα του Προσφυγικού (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 8), η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ανακοίνωσε σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» και της περαιτέρω «εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» (ΟΝΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε:

-- Στην επόμενη Σύνοδο, τον Ιούνη, θα συζητηθεί η «πρόοδος των εργασιών» για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, ενώ θα τεθούν και τα ζητήματα που αφορούν την ένωση κεφαλαιαγορών και την ενιαία ψηφιακή αγορά.

-- Εγκρίθηκαν οι τομείς προτεραιότητας σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο 2016. Αυτοί αφορούν στην ανάκαμψη των επενδύσεων, στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη «σημασία της ορθής λειτουργίας των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης».

-- Κρίσιμο ζήτημα θεωρείται η αντιμετώπιση της δύσκολης κατάσταση στην ευρωενωσιακή βιομηχανία χάλυβα, με άξονα δράσης την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτή, προωθούνται ρυθμίσεις «άμυνας έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών», από ανταγωνιστικά καπιταλιστικά κέντρα και συγκεκριμένα αυτό της Κίνας. Η Κομισιόν προειδοποιεί για την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα, καθώς «απειλούν να προκαλέσουν ζημία στους παραγωγούς της ΕΕ», δηλαδή στα ευρωπαϊκά μονοπώλια τόσο της χαλυβουργίας, όσο και άλλων κλάδων που εξαρτώνται από το χάλυβα, όπως τα μονοπώλια της αυτοκινητοβιομηχανίας.

-- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν στην εφαρμογή της δέσμης μέτρων για την ενεργειακή ασφάλεια και τις δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών ρύπων και αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα (13/2/2020)
«Εμβάθυνση ΟΝΕ»: Μνημόνια διαρκείας για τα κέρδη των μονοπωλίων (13/6/2018)
Ψηλά στην ατζέντα ο «εμπορικός πόλεμος» με τις ΗΠΑ (22/3/2018)
Και επιχειρηματική σύναξη (16/7/2016)
Ερχονται μνημόνια για όλα τα κράτη - μέλη (4/10/2012)
Επιμένουν στην εφαρμογή των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών αλλαγών» (4/5/2000)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ