Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΠΟΡΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Πιο δύσκολη η υπό όρους απόλυση

Πιο αυστηρή γίνεται η χρήση του ευεργετικού μέτρου της υπό όρους απόλυσης για τους κατάδικους εμπόρους ναρκωτικών, καθώς και η χορήγηση τακτικής αδείας.

Οπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, αυξάνονται τα απαιτούμενα ελάχιστα χρονικά όρια για τη θεμελίωση του ευεργετικού δικαιώματος του νόμου 1729/1987 για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

  • Οι κατάδικοι για εμπορία ναρκωτικών μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της υπό όρους και να ευεργετηθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, στην περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξη, εφόσον έχουν εκτίσει τα 4/5 της ποινής και όχι τα 3/5, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, για ποινή ισόβιας κάθειρξης, θα πρέπει να έχουν εκτίσει 25 χρόνια και όχι 20, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
  • Για τις περιπτώσεις που δε συντρέχει ευεργετικός υπολογισμός των ημερών ποινής λόγω εργασίας, για να ισχύσει η υπό όρους απόλυση στους εμπόρους ναρκωτικών, θα πρέπει να έχουν εκτίσει τουλάχιστον τα 2/3 της ποινής τους, από 1/3 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, για τις περιπτώσεις ισόβιας κάθειρξης αυξάνεται ο χρόνος κράτησης από 16 σε 20 χρόνια.

Οσο αφορά τη δυνατότητα των εμπόρων ναρκωτικών να κάνουν χρήση του δικαιώματος αδείας, αυξάνεται σημαντικά ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής τους στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Σχετικά με το αίτημα του δικηγορικού κόσμου για αναβολή εφαρμογής για ένα χρόνο των διατάξεων του νόμου 2915/2001, σύμφωνα με τον οποίο στα πολυμελή πολιτικά δικαστήρια καταργείται η προδικαστική διαδικασία με την έκδοση μιας οριστικής απόφασης, το υπουργείο έδωσε μια μικρή παράταση μόνο ενός μήνα και έτσι ο σχετικός νόμος θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου. Ο δικηγορικός κόσμος ζητούσε να αναβληθεί για ένα χρόνο η εφαρμογή του νόμου, επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη υποδομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ