Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Κοινή πάλη των λαών στα Βαλκάνια

Το δρόμο της κοινής πάλης των λαών της Βαλκανικής, για να φύγει το ΝΑΤΟ, να ζήσει και να αναπτυχθεί η περιοχή σε συνθήκες ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας, υπέδειξαν οι εκπρόσωποι των βαλκανικών νεολαιών στη διάρκεια προφεστιβαλικής εκδήλωσης της ΚΝΕ, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στις φοιτητικές κατασκηνώσεις στο Ποσείδι Χαλκιδικής, όπου φιλοξενούνται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου.

Μια εκδήλωση - συζήτηση που διήρκεσε τρεις ολόκληρες ώρες και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παραβρισκομένων. Μπροστά σε εκατοντάδες κατασκηνωτές, οι εκπρόσωποι των πολιτικών νεολαιών των βαλκανικών χωρών άνοιξαν τα χαρτιά τους και μίλησαν χωρίς φόβο, μα γεμάτοι πάθος για την προοπτική του αγώνα ως μόνου δρόμου για την ειρηνική ανάπτυξη της περιοχής. Για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να σταματήσουν οι αποσταθεροποιητικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και τα σχέδια για αλλαγές συνόρων, για να σταματήσουν να στέλνονται εκστρατευτικά σώματα.

Στην εκδήλωση - συζήτηση ο εκπρόσωπος της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος «Μακεδονίας» της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως ο λαός του βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς περιμένει να «υποδεχτεί» όπως του αξίζει, δηλαδή αγωνιστικά, το κομβόι των 3.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, που δήθεν έρχεται να επιβάλει την τάξη στη χώρα του. Και ενημέρωσε ακόμη πως αυτή την περίοδο γίνονται και κινητοποιήσεις ενάντια στην υποτελή κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπεί νέα επέμβαση στην περιοχή και να εμποδιστούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για αλλαγές συνόρων.

Ο εκπρόσωπος της Νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας ανέγνωσε μήνυμα της ΚΕ του κόμματος μέσα από το οποίο σημειώνεται η ανάγκη ενωμένης και συντονισμένης δράσης των λαών και των νεολαιίστικων κινημάτων ενάντια στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων, για ανεξαρτησία, ειρήνη, δικαιοσύνη στην περιοχή. Διαφορετικά εκτιμάται πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να φέρνει δικτατορίες και πολέμους στην περιοχή. Ο Σέρβος νεολαίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δικαίωμα του λαού του να μπορεί να αποφασίζει ο ίδιος αν θα ξεπουλά τους ηγέτες του και με τις μαρτυρίες που διηγήθηκε, έφερε στο νου τις τραγικές μέρες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και τα τραύματα που έχει αφήσει κυρίως στα μικρά παιδιά. Τέλος, χαιρέτισε την αντιιμπεριαλιστική δράση των κομμουνιστών στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι αποτελεί υπόδειγμα για όλους τους λαούς της Βαλκανικής.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της νεολαιίστικης Οργάνωσης Βουλγαρίας Τσε Γκεβάρα, της νεολαίας του Κόμματος της Τουρκίας για τη Σοσιαλιστική Εξουσία - ΚΚ, και της οργάνωσης Ειρηνιστές του Σιμπίου της Ρουμανίας. Κοινή διαπίστωση όλων πως οι λαοί και η νεολαία δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν από την παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Αντίθετα, όπως ανέφερε και ο γραμματέας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ Β. Τσούλας, μόνο μέσα από ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα, που θα αναπτύσσεται τόσο σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή ξέχωρα σε κάθε χώρα, όσο και συντονισμένα στη Βαλκανική, την Ευρώπη και τον κόσμο, μπορούμε να ελπίζουμε σε θετικές αλλαγές σε όφελος των λαών και της νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ