Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Νέες εστίες αντιπαράθεσης FIBA - Eυρωλίγκας

Η Ιταλία φαίνεται να αποτελεί το νέο μέτωπο στην εξελισσόμενη κόντρα μεταξύ της FIBA και της Ευρωλίγκας με αντικείμενο τις διασυλλογικές διοργανώσεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ για τη νέα σεζόν. Μετά την προ ημερών παρουσίαση από τις δύο πλευρές των πλάνων τους για Ευρωλίγκα και Τσάμπιονς Λιγκ, το ...χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων αλλά και τις δικαστικές διαμάχες με αγωγές εκατέρωθεν, απ' ό,τι φαίνεται συνεχώς προκύπτουν νέα ζητήματα αντιπαράθεσης. Το τελευταίο αφορά το μπάσκετ στην Ιταλία, όπου η Ομοσπονδία, που φυσικά υπάγεται στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία, απείλησε να άρει τις αρμοδιότητες της Λίγκας των ομάδων (κάτι σαν τον δικό μας ΕΣΑΚΕ) ως διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας. Αιτία η πρόθεση των ομάδων Ρέτζιο Εμίλια, Σάσαρι, Τρέντο να δηλώσουν συμμετοχή στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της Ευρωλίγκας, το Eurocup. Μάλιστα, για το ζήτημα η ιταλική Ομοσπονδία μπάσκετ (FIP) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αφού δηλώνεται η υποστήριξη στην Παγκόσμια Ομοσπονδία και στους θεσμούς της, υπάρχει και η απειλή αλλαγής στα πράγματα του ιταλικού μπάσκετ εάν οι τρεις ομάδες δεν αλλάξουν τις προθέσεις τους. Σημειώνεται πως από την Ιταλία μόνο η Αρμάνι Μιλάνο έχει εγγυημένο συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα για συμμετοχή.

Η Ευρωλίγκα από την πλευρά της πήρε θέση για το ζήτημα κατηγορώντας τη FIBA για τακτικές εκβιασμών, τις οποίες, όπως τονίζει, δείχνει να προτιμά από το διάλογο.

Απάντηση από Γ. Βασιλακόπουλο

Στην ανακοίνωση της Ευρωλίγκας απάντησε επίσημα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Γ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος την χαρακτήρισε «μνημείο θράσους και αλαζονείας» από μία εκ των εταιρειών (εννοεί την Ευρωλίγκα) που οργανώνουν και διακινούν με αδιαφανή κριτήρια την ευρωπαϊκή διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων. «Η θρασύτητα και η άγνοια φτάνει στο σημείο να υποστηρίζουν ότι ο αθλητισμός είναι μια "ελεύθερη επιδίωξη", δηλαδή ένα... ξέφραγο αμπέλι. Πώς δικαιολογείται τότε η πρακτική υπογραφής δεκαετών συμβολαίων με ρήτρες ύψους εκατομμυρίων ευρώ; Πώς δικαιολογούνται οι εκβιασμοί και οι πιέσεις που ασκούνται;» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ