Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σημαντικό το προβάδισμα Τραμπ και Κλίντον στις προκριματικές εκλογές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σταθερά «πρώτοι» στο συνολικό αριθμό εκλεκτόρων που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν από τις έως τώρα διεξαχθείσες προκριματικές εκλογές παραμένουν η πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον που έχει συγκεντρώσει συνολικά 1.681 εκλέκτορες και ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, που προηγείται έναντι εσωκομματικών αντιπάλων του, με 739 εκλέκτορες.

Αμφότεροι κατάφεραν να κερδίσουν στις προκριματικές εκλογές της Αριζόνα, που πρόσφεραν και τους περισσότερους εκλέκτορες. Κατά τα άλλα, ο εσωκομματικός αντίπαλος της Κλίντον, γερουσιαστής από το Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς νίκησε στις προκριματικές της Γιούτα και του Αϊντάχο, ωστόσο ακόμη και έτσι ο αριθμός των 927 εκλεκτόρων που έχει συγκεντρώσει έως τώρα είναι σημαντικά κατώτερος εκείνων της Κλίντον.

Ο βασικός αντίπαλος του Ντ. Τραμπ, Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στη Γιούτα, συγκεντρώνοντας έως τώρα 465 εκλέκτορες, αλλά και την υποστήριξη του πρώην αντίπαλού του Τζεμπ Μπους που εκτίμησε ότι μπορεί με αξιώσεις στις σταθερές συντηρητικές θέσεις του...να ενώσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Στην τρίτη θέση έρχεται ο 64χρονος κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ με 143 εκλέκτορες.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί ρεπορτάζ της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» στις 20/3 με τον εύλογο τίτλο «Οποτε ο Τραμπ θέλει δάνειο, διαλέγει την Ντόιτσε Μπανκ», που αναφέρεται εκτενώς στις στενές σχέσεις του Ντ. Τραμπ με την Ντόιτσε Μπανκ, που, από το 1998 έως σήμερα έχει δανείσει στις επιχειρήσεις του πάνω από 3,5 δισ. δολάρια. Αντίθετα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνει πως ο ίδιος έχει «κόψει» σχέσεις με αμερικανικά μονοπώλια που κάποτε χρηματοδοτούσαν τις επενδύσεις του στην κτηματομεσιτική αγορά, όπως οι όμιλοι «J.P. Morgan Chase & Co.» και «Morgan Stanley»...

Ρατσιστικές κραυγές

Με φόντο τις προκριματικές, οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τις πιο ακραίες θέσεις, ώστε να αποσπάσει περισσότερες ψήφους από τα πιο αντιδραστικά τμήματα της αμερικάνικης κοινωνίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ, για παράδειγμα, μιλώντας σε εκπομπή του CNN με αφορμή τις προχτεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες τάχθηκε υπέρ του «παραδειγματικού βασανισμού» υπόπτων για τρομοκρατία, θεωρώντας ότι θα ήταν «χρήσιμα» προκειμένου να αποσπάσουν οι αρχές πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις.

Ο Τεντ Κρουζ, από την άλλη, πρότεινε την περιπολία και την «εξασφάλιση» μουσουλμανικών συνοικιών από την αστυνομία «προτού ριζοσπαστικοποιηθούν». Με τον όρο ριζοσπαστικοποίηση βεβαίως οι αστοί δεν έχουν στο στόχαστρο τους ισλαμιστές (που άλλωστε χρησιμοποιούν) αλλά τα λαϊκά κινήματα που αμφισβητούν το εκμεταλλευτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ