Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
NOTIΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Νέο «σχήμα» κινεζικής διείσδυσης

Εγινε χτες η 1η συνάντηση Συνεργασίας έξι χωρών που «βρέχει» ο ποταμός Μεκόνγκ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη στοχοπροσηλωμένη προσπάθεια της Κίνας να διασφαλίσει την (οικονομική, γεωπολιτική κ.τ.λ.) ισχυρή της παρουσία στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας αναδεικνύει η εμφάνιση ενός νέου «σχήματος» συνεργασίας στην περιοχή.

Χτες, στην κινεζική πόλη Σάνια της νότιας επαρχίας Χαϊνάν, έγινε η 1η συνάντηση ηγετών της Συνεργασίας Λανκάνγκ - Μεκόνγκ (Lancang Mekong Cooperation - LMC). Στη συνάντηση πήραν μέρος οι επικεφαλής των κυβερνήσεων από Κίνα, Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ και Μιανμάρ. Πρόκειται για τις χώρες που «βρέχει» ο ποταμός Μεκόνγκ, ένας από τους μεγαλύτερους της Ασίας αλλά και όλου του κόσμου, που ξεκινά από το Θιβέτ και εκβάλλει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Το συγκεκριμένο σχήμα διακρατικής συνεργασίας ξεκίνησε ως ιδέα κύρια της Κίνας (αλλά και της Ταϊλάνδης) το 2014 και σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά» θα εστιάζεται σε ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης αλλά και «ασφάλειας». «Η διασύνδεση, η παραγωγική ικανότητα, η διασυνοριακή οικονομία, οι υδάτινοι πόροι, η γεωργία και η ανακούφιση από τη φτώχεια είναι πέντε πεδία συνεργασίας σε προτεραιότητα» σημείωνε χτες η ίδια πηγή.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, σημείωσε υποδεχόμενος τους ομολόγους του ότι η «θεσμοποίηση» της συνεργασίας μεταξύ των έξι κρατών θα συμβάλλει στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, θα αναπτύξει πλήρως τους πόρους των βιομηχανιών και της αγοράς κάθε χώρας. Υποστήριξε, ακόμα, ότι η Συνεργασία θα «συμπληρώσει» τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ASEAN (Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας). Η Ενωση είναι διακρατική καπιταλιστική ένωση, με την οποία διεκδικούν αναβαθμισμένη συνεργασία και οι ΗΠΑ, αναζητώντας με τη σειρά τους «διαύλους» στερέωσης και επέκτασης της δικής τους δράσης στη συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, περιοχή σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εξαιτίας της κρίσιμης γεωστρατηγικής της θέσης και του μεγάλου φυσικού της πλούτου.

Μεταξύ άλλων αποφάσεων, στη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι η Κίνα θα προσφέρει δάνεια και «πιστωτικές γραμμές» ύψους 11,5 δισ. δολαρίων στις πέντε άλλες χώρες της «Συνεργασίας».

Στη συνάντηση προέδρευσαν η Κίνα αλλά και η Ταϊλάνδη, η χώρα δηλαδή όπου από το Μάη του 2014 πραξικοπηματίες στρατιωτικοί συνεχίζουν να διατηρούν την εξουσία. Προχτές, έγινε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κίνας - Ταϊλάνδης. Μεταξύ άλλων, ο Ταϊλανδέζος Ντον Πραμουντβινάι επισήμανε τη σημασία της πρόσφατης απόφασης της Κίνας να «απελευθερώσει» μεγάλους υδάτινους όγκους από τον ποταμό Μεκόνγκ, για να βοηθήσει χώρες που πρόσφατα επηρεάστηκαν από φαινόμενα ξηρασίας, όπως το Βιετνάμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ