Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ
Η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα συνεχίζεται κανονικά

Βιομηχανικά λύματα στο νερό του Ασωπού ποταμού στη Βοιωτία (φωτ. αρχείου)
Βιομηχανικά λύματα στο νερό του Ασωπού ποταμού στη Βοιωτία (φωτ. αρχείου)
«

Σινιάλο» στους βιομηχάνους να συνεχίζουν να βρωμίζουν ανενόχλητοι με βιομηχανικά απόβλητα όπως το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο τον υδροφόρο ορίζοντα, έστειλε χτες η κυβέρνηση, με τα όσα προκλητικά ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες στην Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία συνεδρίασε με θέμα «Το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό» και με αφορμή ότι ένα 24ωρο πριν ήταν η Παγκόσμια Μέρα Νερού.

Τα όσα αναφέρθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης τόσο από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος του υπουργείου Υγείας, Μαρία Γκίνη, όσο και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κατερίνα Ντίνη, είναι αποκαλυπτικά.

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις οδηγίες της ΕΕ με τις οποίες τσουβαλιάζει χρώμιο και εξασθενές χρώμιο, θέτει γενικά για το χρώμιο ως ανώτερο επιτρεπτό όριο τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο στα ύδατα, όταν έχει αποδειχτεί από τις μελέτες ότι το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό θα πρέπει να είναι «μηδέν». Χαρακτηριστικά, η Μ. Γκίνη παραδέχτηκε ότι «το εξασθενές χρώμιο είναι βιο-διαθέσιμο και ως εκ τούτου τοξικό και καρκινογόνο εντέλει. Είναι το πιο επικίνδυνο», ωστόσο ανέφερε ότι «έχει θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ακολουθήσαμε και εμείς, εθνικά, ως ανώτατο όριο συγκέντρωσης του ολικού χρωμίου στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης να είναι τα 50 μικρογραμμάρια το λίτρο»! Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης, αφού δεν υπάρχουν κονδύλια για «τον έλεγχο των 2.000 υπόγειων και επιφανειακών σταθμών που διαθέτει το δίκτυο σε όλη τη χώρα».

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, η Κ. Ντίνη αμφισβήτησε ακόμα και τις μελέτες επικινδυνότητας του εξασθενούς χρωμίου! «Η θέσπιση - είπε - νέων ποιοτικών ορίων σε εθνικό επίπεδο, πέρα από αυτές που προβλέπονται στην οδηγία και έχουν ενσωματωθεί και στην ελληνική νομοθεσία, προϋποθέτει την ύπαρξη σειράς τεκμηριωμένων δεδομένων», «υπάρχει έλλειψη τοξικολογικών δεδομένων για το εξασθενές χρώμιο σε διεθνές επίπεδο» κ.λπ. Πρόσθεσε, δείχνοντας ποιο είναι τελικά το διακύβευμα: «Το θέμα της θέσπισης του ορίου είναι πολυδιάστατο. Δεν αφορά μόνο τα νερά ύδρευσης, αφορά και τα επιτραπέζια, τα φυσικά μεταλλικά νερά. Υπάρχει περίπτωση, με τη θέσπιση ειδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στα εμφιαλωμένα νερά, να προκύψουν κάποια θέματα ελεύθερης διακίνησης»!

Αυτά, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετών που παρουσίασε η Αθ. Λινού, ειδική επιστήμονας καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη της επιδημιολογικής μελέτης που έγινε στα Οινόφυτα για 11 χρόνια, καθώς είχε εντοπιστεί η ρύπανση του Ασωπού, και ολοκληρώθηκε το 2009, καταγράφηκαν 118 θάνατοι από καρκίνο, 14% περισσότεροι δηλαδή από τον υπόλοιπο νομό. Από τους ανθρώπους αυτούς, το 84% έπινε νερό από τη βρύση. Η ίδια πρόσθεσε: «Τον τελευταίο χρόνο που σταμάτησε η μελέτη θνησιμότητας, που ήταν το 2009, η αύξηση θανάτων από καρκίνο ήταν 90%, από αυτό που θα περίμενε κανείς για την ίδια χρονιά, και τα στατιστικά στοιχεία ήταν σημαντικά, υπήρχε δηλαδή στατιστικής σημαντικότης»!

Η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι «η ΕΕ παρακάμπτει τις μελέτες, αρνείται επίμονα την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου, προκειμένου να μη θιγούν τα συμφέροντα μερικών μονοπωλίων που εμπορεύονται το νερό. Ενώ παράλληλα ενισχύει την ασυδοσία των βιομηχανιών, όπως αυτές που μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα του Ασωπού, με πρόστιμα κοροϊδίας. Οσο θεωρείται το νερό εμπόρευμα και ακούστηκε και αυτή η άποψη και εδώ μέσα, γιατί διέπει την πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, και δεν θεωρείται κοινωνικό αγαθό, αυτό το σύστημα που έχει θεό το κέρδος, τότε θα βάζει την προστασία της δημόσιας υγείας στα σκουπίδια. Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει το έγκλημα που παρέλαβε. Μέτρα ακούμε και μέτρα δεν βλέπουμε. Λεφτά υπάρχουν για τις συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με δισεκατομμύρια, για τον υδροφόρο όμως τα μέτρα κοστίζουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εβδομήντα έως 140 φορές περισσότερο εξασθενές χρώμιο (2014-03-29 00:00:00.0)
Ζητά μέτρα για το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο (2010-09-10 00:00:00.0)
Αφήνει να πίνουμε νερό - δηλητήριο! (2009-05-24 00:00:00.0)
Το έγκλημα συνεχίζεται (2009-03-08 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού (2008-03-22 00:00:00.0)
Μηνυτήρια αναφορά για το μολυσμένο νερό (2007-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ