Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δυνάμωμα της πάλης κόντρα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος στη Γένοβα μεταφέρει στο «Ρ» την εμπειρία από τη συμμετοχή στην πρώτη γραμμή της χτεσινής διαδήλωσης

Διαδηλώτρια διαμαρτύρεται έντονα σε αστυνομικό για τις βιαιοπραγίες των ομάδων καταστολής

Associated Press

Διαδηλώτρια διαμαρτύρεται έντονα σε αστυνομικό για τις βιαιοπραγίες των ομάδων καταστολής
«Απαιτείται το δυνάμωμα της πάλης του ελληνικού λαού ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι μόνο σε διεθνές επίπεδο, αλλά να δυναμώσει η πάλη του και άλλων λαών, σε κάθε χώρα, να δημιουργηθούν λαϊκά αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα, στην κατεύθυνση ανατροπής του καθεστώτος των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού με προοπτική το σοσιαλισμό». Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει, όπως μας δήλωσε ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που βρίσκεται στη Γένοβα, από την τρομακτική βαρβαρότητα που βιώνουν οι χιλιάδες διαδηλωτές στη Γένοβα.

Ο Δ. Αρβανιτάκης, όπως και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, βρίσκονται εδώ και μέρες στη Γένοβα και παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από προχτές. Συζητώντας με το στέλεχος του ΚΚΕ για τη χτεσινή δεύτερη μέρα των μεγάλων διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην πόλη - «κλουβί», μας περιέγραψε τη γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε από τις 10 το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε στην περικύκλωση που πραγματοποίησε η Κομμουνιστική Επανίδρυση στην «πιάτσα Ντάντε». Οπως περιέγραψε ο Δ. Αρβανιτάκης, κατά τη διάρκεια της περικύκλωσης: «Εκεί που βρεθήκαμε, υπάρχει ένα τμήμα της πλατείας, το οποίο είναι περιφραγμένο με ογκόλιθους και σιδερένια πλέγματα και εκεί έγινε περικύκλωση από το κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Οι δυνάμεις του Κόμματος παρατάχτηκαν απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις και στα πλέγματα. Φώναζαν συνθήματα, τραγούδια, έπαιζαν θέατρο δρόμου, ενώ χρησιμοποιούνται και πολύ πρωτότυπες μορφές διαδήλωσης. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν μεγάλους καθρέφτες, που στέλνουν τον ήλιο στις κάμερες που έχουν στήσει στα γύρω κτίρια για να παρακολουθούν τους διαδηλωτές οι αστυνομικές δυνάμεις της Ιταλίας».

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν χτες στη Γένοβα τη θέλησή τους να πάψουν να υπακούουν στις αποφάσεις των εκπροσώπων του καπιταλισμού

Associated Press

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν χτες στη Γένοβα τη θέλησή τους να πάψουν να υπακούουν στις αποφάσεις των εκπροσώπων του καπιταλισμού
Γενικότερα, όπως μας είπε, χτες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε πέντε, κατά βάση, σημεία της πόλης διάφορες εκδηλώσεις «κοινωνικής απειθαρχίας στη νέα τάξη πραγμάτων», που περιλάμβαναν περικυκλώσεις, προσπάθειες να σπάσει η κόκκινη ζώνη. «Αυτές οι διαδηλώσεις - συνέχισε - αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Ολη η Γένοβα αποκόπηκε, έκλεισαν και τους αυτοκινητόδρομους, πέρα από τα τρένα και σε όλους τους δρόμους έξω από την κόκκινη ζώνη παρέταξαν αστυνομικές δυνάμεις πάνοπλες, ακόμα και μικρά τανκς που διαθέτει η ιταλική αστυνομία. Η πόλη όλο το πρωί ήταν σκεπασμένη από ένα πλέγμα καπνού από χημικά και δακρυγόνα, ενώ υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Μάλιστα, οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επίθεση μέσα στο κέντρο στο "φόρουμ", έσπασαν την είσοδο με ένα μικρό τανκ και έριξαν χημικά, μερικά από τα οποία δεχτήκαμε και εμείς».

Σχολιάζοντας, μετά από ερώτησή μας, αυτήν την κατάσταση, ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε: «Αυτή η μετατροπή της Γένοβας σε ένα σιδερόφραχτο κλουβί από τις δυνάμεις καταστολής του ιταλικού κράτους είναι το πραγματικό πρόσωπο της "νέας τάξης πραγμάτων" και του ιμπεριαλισμού. Ενός καθεστώτος καταπίεσης, βίας, τρομοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν την ανησυχία που έχει το σύστημα από την ογκούμενη αμφισβήτηση του λαϊκού κινήματος, γενικότερα των λαϊκών κινημάτων. Ανεβαίνει στις συνειδήσεις των λαών ότι είναι αναγκαία η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, στους Αμερικάνους και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Υπογράμμισε, δε, ότι αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από το ότι «σε αντίθεση με το γεγονός ότι ορισμένες δυνάμεις, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, συμμετέχουν με τη γραμμή ότι το σύστημα πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινο - όπως, για παράδειγμα, και ο Συνασπισμός από τη χώρα μας, ο οποίος εδώ στη Γένοβα, με τις τοποθετήσεις του, αυτό που προπαγανδίζει είναι να εξανθρωπιστεί το σύστημα - η μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλωτών αγνοεί τις διαχειριστικές προτάσεις και με τα συνθήματά τους και τα πανό τους εκφράζουν μια γενική αντίθεση απέναντι στη "νέα τάξη πραγμάτων". Κατά συνέπεια, επιβεβαιώνεται, κατά τη γνώμη μας, ότι η πάλη των λαών πρέπει να κινηθεί σ' αυτήν τη γραμμή, ανατροπής αυτού του συστήματος, να συγκροτούνται λαϊκά μέτωπα ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε μια γραμμή ανατροπής, με προοπτική τον σοσιαλισμό. Γιατί, πραγματικά, αυτό που φαίνεται εδώ αυτές τις μέρες, η απάντηση στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων" είναι μόνον ο σοσιαλισμός, στις μέρες μας ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε. Η πείρα δείχνει ότι χρειάζεται κοινή πάλη σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά χρειάζεται να ενταθεί η πάλη σε εθνικό επίπεδο πρώτα από όλα».

Νωρίτερα το πρωί, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Δ. Αρβανιτάκης κατήγγειλε: «Κατά τη γνώμη μας, έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ ελληνικής και ιταλικής κυβέρνησης να μπουν εμπόδια στο να περνούν διαδηλωτές από τα σύνορα. Είναι συγκεκριμένη απόφαση που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προκύπτει, εξάλλου, και από αυτά που έχει γράψει και ο ιταλικός Τύπος, ότι έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας δήλωσε χτες ότι με τις χώρες που συνορεύει η Ιταλία υπάρχει μια συμφωνία, ώστε να παρεμποδίζονται διαδηλωτές ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να περνούν τα ιταλικά σύνορα.

Τα γεγονότα εδώ στη Γένοβα επιβεβαιώνουν ότι δεν εξανθρωπίζεται ο ιμπεριαλισμός, δεν μπορεί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να γίνουν ανθρώπινοι οργανισμοί. Το μέλλον του κόσμου και της χώρας μας δεν είναι η παγκοσμιοποίηση, αλλά τα λαϊκά αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα, προοπτική είναι ο σοσιαλισμός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ