Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Οργισμένη η διαδήλωση των κομμουνιστών

Με μια μαχητική συγκέντρωση έξω από την ιταλική πρεσβεία και στη συνέχεια με πορεία στα νέα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απάντησαν χτες το απόγευμα οι Ελληνες κομμουνιστές και κομμουνίστριες - μετά από κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ - στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, που «χτες» εκφραζόταν στο Γκέντεμποργκ, σήμερα στη Γένοβα αύριο σε κάποιο άλλο σημείο της υφηλίου. Δεν ήταν μια απλή συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Ελληνες αγωνιστές, εργάτες και νεολαίους που βρίσκονται στην ιταλική πόλη και τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους όλου του κόσμου. Αντιθέτως, ήταν μια συγκέντρωση που έδειχνε ότι ο αγώνας δεν περιορίζεται μόνο σε κάποιο σημείο της υφηλίου, αλλά συνεχίζεται παράλληλα, σε όλο τον κόσμο. Ηταν συγκέντρωση με συγκεκριμένα ταξικά χαρακτηριστικά και με ένα κεντρικό σύνθημα: «Νόμος είναι το δίκιο των λαών και όχι τα συμφέροντα και οι τρομονόμοι των ιμπεριαλιστών».

Οι διαδηλωτές άρχισαν να μαζεύονται νωρίς το απόγευμα έξω από την Ιταλική Πρεσβεία. Τα πρώτα πανό ανοίγουν, τα δεκάδες πλακάτ υψώνονται και τα πρώτα συνθήματα δίνουν το στίγμα: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», βρωντοφωνάζεται από δεκάδες στόματα. Λίγο αργότερα οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, αλλά ακόμη και όλοι όσοι αντιτίθενται στην επιχείρηση εκφοβισμού των λαών από τους ιμπεριαλιστές, γίνονται χιλιάδες και κατακλύζουν τη Βασ. Σοφίας στο ύψος της Ιταλικής Πρεσβείας.

Από την άλλη, η άρχουσα τάξη απαντά, για μια ακόμη φορά, με γνωστό της τρόπο: Δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ, βρίσκονται μπροστά από την πρεσβεία αλλά και στους γύρω δρόμους. Πάνω από δέκα κλούβες βρίσκονται στους γύρω δρόμους - Σέκερη, Ακαδημίας, Ηρώδου του Αττικού και αλλού - για να...«επιβάλουν την τάξη».

Φούντωσε η οργή όταν ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ενός διαδηλωτή στη Γένοβα από χτύπημα σφαίρας των «καραμπινιέρι». Η κραυγή «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ», αντηχεί στο κέντρο της Αθήνας. Λίγο νωρίτερα, οι κομμουνιστές, είχαν περιφράξει με αυτοσχέδιο συρματόπλεγμα την ιταλική πρεσβεία, δείχνοντας στους ηγέτες της Νέας Τάξης Πραγμάτων ότι οι λαοί είναι αυτοί που τελικά θα σπάσουν την οποιαδήποτε «κόκκινη γραμμή» και στο τέλος θα βγουν νικητές.

Ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους σημειώνει: «Αυτοί που δολοφονούν σήμερα στη Γένοβα, είναι οι ίδιοι που πριν από δύο χρόνια δολοφονούσαν τον γιουγκοσλάβικο λαό, είναι οι ίδιοι που δολοφονούν στην ΠΓΔΜ. Οι λαοί, όμως, όχι μόνο θα αντισταθούν στη σημερινή βαρβαρότητα, αλλά στο τέλος θα νικήσουν»...

Η πορεία

Εχει αρχίσει να σκοτεινιάζει, όταν οι χιλιάδες διαδηλωτές, αποφασίζουν να προχωρήσουν και να διαδηλώσουν στα νέα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σύνθημα «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», δονεί την ατμόσφαιρα.

Στο ύψος των γραφείων της ΕΕ, οι κομμουνιστές, επιχειρούν να κρεμάσουν ένα πανό. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να τους εμποδίσουν. Σημειώνονται κάποια επεισόδια, που προκάλεσαν με τη στάση τους οι άνδρες των ΜΑΤ - οι οποίοι και τραυμάτισαν έναν κομμουνιστή, ευτυχώς ελαφρά - όμως με τη μαχητικότητά τους οι διαδηλωτές, απέτρεψαν τα χειρότερα. Σχηματίζοντας αλυσίδες και φωνάζοντας συνθήματα δίνουν το στίγμα. Στα νεόκτιστα κτίρια της ΕΕ, οι κομμουνιστές αφήνουν τα «σημάδια» τους, γράφοντας με «σπρέι»: «Killers, NATO, G8» και «YANKEES GO HOME».

Λίγο μετά τις εννιά το βράδυ, οι Ελληνες κομμουνιστές αποχωρούν, αφού όμως προηγουμένως έχουν δώσει το στίγμα: Ο ελληνικός λαός δε θα ανεχτεί την τρομοκρατία των Ιμπεριαλιστών. Οι Ελληνες κομμουνιστές δεν κάνουν πίσω!

Και δεύτερη πορεία

Διαμαρτυρία έξω από την ιταλική πρεσβεία οργάνωσε χτες το βράδυ και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Διαδήλωση στη Γένοβα. Η συγκέντρωση της επιτροπής στα Προπύλαια ξεκίνησε στις 7.30 το απόγευμα, ενώ μετά από μια ώρα έφτασαν στο χώρο και οι απελαθέντες διαδηλωτές από το λιμάνι της Ανκόνα.

Με κείμενο που εξέδωσαν οι απελαθέντες κατήγγειλαν την προληπτική καταστολή της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και την αυθαίρετη και προαποφασισμένη απέλαση των πούλμαν της Συντονιστικής Επιτροπής καθώς επίσης και την ελληνική κυβέρνηση. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Β. Σοφίας, όπου σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις κοντά στην ιταλική πρεσβεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ