Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
«Παράγοντα ευρύτερης σταθερότητας» την θέλουν και οι Γάλλοι

Επαφές Ακιντζί σε διάφορες χώρες, το επόμενο διάστημα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό συνεχίζονται ενώ διαρκώς επιβεβαιώνεται ότι οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο αλληλεπιδρούν με ευρύτερους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ενδεικτικές ήταν οι αναφορές του νέου Γάλλου πρέσβη στη Λευκωσία, Ρενέ Τροκάζ, που, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο», επισήμανε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής «συμβάλλει κατά πολύ στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή αυτή και στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διπλωματίας προς τον σκοπό αυτό». Πρόσθεσε ακόμα ότι «η συμβολή της Κύπρου θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο με τη λύση του Κυπριακού, η οποία θα ενίσχυε σημαντικά τη γεωπολιτική της θέση και το ρόλο της στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή».

Μεταξύ άλλων ο Τροκάζ υπογράμμισε πως η Γαλλία ενδιαφέρεται πολύ για την ενίσχυση της στρατιωτικής της συνεργασίας με την Κύπρο, θυμίζοντας μάλιστα ότι «υπήρξε η πρώτη χώρα που προμήθευσε όπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία την επομένη της ανεξαρτησίας της», αναδεικνύοντας ειδικά και τη σημασία που έχει σήμερα το «άνοιγμα» κυπριακών υποδομών σε γαλλικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα. Φυσικά, δεν παρέλειψε να μιλήσει για την «πολύ σημαντική πτυχή των σχέσεων που έχουν οι εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες της περιοχής», όπου σημειωτέον δραστηριοποιούνται και γαλλικά μεγαθήρια, όπως η «Τοτάλ».

Στο μεταξύ, χτες ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη που έκανε στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Ο Σουλτς είχε συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακιντζί, που την χαρακτήρισε «εποικοδομητική».

Τέλος, να σημειωθεί ότι «εκπρόσωποι» του ψευδοκράτους το επόμενο διάστημα θα έχουν σειρά επαφών σε διάφορες χώρες. Μεταξύ άλλων ο Ακιντζί θα βρεθεί και στο Βερολίνο, μετά από επίσημη πρόσκληση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Φρίντριχ Εμπερτ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ