Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Δικομματικός καβγάς για να κρύψουν το πραγματικό διακύβευμα

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στα όσα του είχε προσάψει στην πρωτολογία του ο Κυρ. Μητσοτάκης, περί «ανικανότητας» ουσιαστικά της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας τα ζητούμενα του κεφαλαίου, επισήμανε: «Για κακή του τύχη» (του προέδρου της ΝΔ) «πριν από λίγες μέρες στη χώρα ήταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ο κ. Γκουρία, και παρουσίασε μία έκθεση του Οργανισμού», η οποία «διαψεύδει πλήρως τη βασική αφήγηση και επιχειρηματολογία της ΝΔ». «Αυτή η έκθεση λέει ότι από το 2011 έως το 2014, δηλαδή οι κυβερνήσεις σας πήραν μέτρα συνολικού ύψους 63 δισεκατομμυρίων ευρώ και η χώρα προέβη σε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή (...) Αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα να μειωθεί (...) αλλά το τίμημα ήταν η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και η απώλεια του ενός τετάρτου του εθνικού μας πλούτου».

Κόμπασε ακόμα ότι και η κυβέρνησή του μπορεί να «επιτύχει» ματωμένα πλεονάσματα, σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ λένε (...) ότι το 2017 θα έχουμε ανάπτυξη 2%» και ότι «παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες το 2015 υπερβήκαμε τον στόχο σε έσοδα κατά 0,25% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 0,2%».

Συγκρίνοντας τις «επιτυχίες» της κυβέρνησής του με αυτές της ΝΔ είπε ότι «την εποχή του δικού σας success story - έτσι το λέγατε όταν παίρνατε τα μέτρα ισοπέδωσης και διάλυσης του εθνικού πλούτου - είχατε για το 2014 στόχο πλεονάσματος 1,5% και εμείς βρήκαμε πλεόνασμα 0,4%».

Απαντώντας, εξάλλου, στο ζήτημα εκλογών που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: «Ξαναπαίρνετε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, στο μέγιστο κρεσέντο του το σενάριο το χιλιοπαιγμένο της αριστερής παρένθεσης (...) Ξεχάστε το, λοιπόν. Αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, διότι έχει την πλειοψηφία της Βουλής και την πλειοψηφία της κοινωνίας να τη στηρίζει».

Οσον αφορά στην «πάταξη της διαφθοράς», αφού εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στη ΝΔ, επανέλαβε τα χιλιοειπωμένα, όπως, «είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος στη συγκάλυψη και να αναδείξουμε» τα σκάνδαλα, «όσο βαθιά κι αν βρίσκονται, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο»...

Για τα μάτια του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών...

Πιάνοντας την «πάσα» για τις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας να δείξει στο κεφάλαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «αξιόπιστη δύναμη», είπε: «Δεν θέλω να θυμάμαι τι λέγατε για τον ΟΟΣΑ, όταν εμείς δρομολογούσαμε τις μεταρρυθμίσεις που ο ΟΟΣΑ εισηγείτο τότε και εσείς βγαίνατε στα κάγκελα για να τις κατακρίνετε τότε ως νεοφιλελεύθερες». Πρόσθεσε μάλιστα: «Κάνατε πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα αυτούς τους δεκαπέντε μήνες. Και η αλήθεια, επίσης, είναι ότι αν δεν είχαν μεσολαβήσει εκλογές, βεβαίως και η χώρα θα είχε μπει σε τροχιά ανάκαμψης και βεβαίως θα είχαμε γλιτώσει το 3ο μνημόνιο»!

Οξύνοντας το διπολισμό αναφέρθηκε και στην πρόταση του Αλ. Τσίπρα για Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ. Πρότεινε, όπως είπε, «μία έντιμη συμφωνία», είπε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση του πρωθυπουργού «αν ψηφίσετε (σ.σ. η κυβέρνηση) με τη σειρά σας την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία ετοιμάζουμε, για τη διερεύνηση των αιτίων επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του 3ου μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Για να καταλήξει: «Να φύγετε, να παραιτηθείτε, διότι δεν μπορείτε να σηκώσετε το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας. Και αν τολμάτε, κ. Τσίπρα, οδηγήστε τη χώρα στις εκλογές (...) Τολμήστε να πάτε τη χώρα σε εκλογές για να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

Οι αρμόδιοι υπουργοί

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του, προσπάθησε να πείσει ότι «το υπουργείο αυτό είναι απολύτως απόν από οποιαδήποτε πράξη παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και από οποιαδήποτε κατάσταση ανοχής της διαφθοράς», απαντώντας με τον τρόπο αυτό και στο χαρακτηρισμό που του έγινε από άλλα κόμματα ότι ήταν «απόν», δηλαδή δεν έκανε παρέμβαση για την καταπολέμηση της διαπλοκής.

Καταλογίζοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα όσα συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, είπε ότι «η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης, γνωρίζοντας τρία μεγάλα προβλήματα, τα οποία επί δεκαετίες ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Το απυρόβλητο της διαφθοράς, η βραδύτητα της απονομής της δικαιοσύνης, η συμφόρηση των φυλακών». Αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης για την επίλυσή τους, για να καταλήξει ότι συνολικά «αυτή η κυβέρνηση θα παραδώσει στη χώρα μία Δικαιοσύνη σε πολύ υψηλότερο επίπεδο απ' αυτό στο οποίο την παρέλαβε».

Σε εξηγήσεις για την υπόθεση με την εισαγγελέα Τσατάνη αναλώθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, κάνοντας λόγο για σκευωρία με στόχο τον ίδιο και την κυβέρνηση. Απέρριψε κάθε κατηγορία για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης με τον ισχυρισμό ότι «σήμερα η Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθερα και οι λειτουργοί της νιώθουν ασφαλείς και απελευθερωμένοι». Προανήγγειλε μάλιστα ότι το «σόου» θα μεταφερθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου έχει κληθεί, σήμερα, Πέμπτη, λέγοντας ότι εκεί θα καταθέσει νέα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ