Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Εργαλείο στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Την απρόσκοπτη επιχειρηματική δράση στην αγορά γης θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που θέτει σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα

«Εφαλτήριο ανάπτυξης» χαρακτήρισε την κατάρτιση των δασικών χαρτών ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε το σχετικό σχέδιο νόμου που από σήμερα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η τοποθέτηση αυτή του αν. υπουργού συνοδεύτηκε από τη διευκρίνιση ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το έργο σύνταξης των δασικών χαρτών της χώρας «κάποιος θα μπορεί να επενδύσει χωρίς τον φόβο κάποτε να κριθεί παράνομος», που δείχνει ποια ακριβώς είναι η έγνοια της κυβέρνησης.

Η ολοκλήρωση αυτού του έργου, σε συνδυασμό με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας «δάσος» που είναι ήδη έτοιμο, προϊδεάζει επίσης για την ανάπτυξη κερδοφόρας επιχειρηματικής δράσης στα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΠΔ, ορίζονται τα 700 τ.μ. ως ελάχιστο εμβαδόν για να θεωρείται μια έκταση δάσος ή δασική έκταση, ενώ στο ίδιο άρθρο δεν αποκλείονται βέβαια και εκτάσεις μικρότερες του παραπάνω εμβαδού, ωστόσο υπό προϋποθέσεις η οριοθέτηση αυτή διευκολύνει τους αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων. Πολύ περισσότερο εάν συνδυαστεί και με το άρθρο 3 του ίδιου ΠΔ όπου αυξάνεται στο 25% από 15% που είναι σήμερα ο μέσος βαθμός συγκόμωσης (εκφράζει το βαθμό κάλυψης του εδάφους από βλάστηση) για να θεωρείται μια έκταση δάσος, αλλά το κριτήριο χαρακτηρίζεται από το σχέδιο ΠΔ «ενδεικτικό». Με δεδομένα αυτά τα κριτήρια και παρότι η αύξηση του ποσοστού συγκόμωσης θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι προστασίας από την κυβέρνηση, δασολόγοι υποστήριζαν στον «Ριζοσπάστη» ότι ο συνδυασμός του ελάχιστου εμβαδού με τον ελάχιστο βαθμό συγκόμωσης θέτει τις βάσεις για το μαζικό αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων για την... απρόσκοπτη άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το σχέδιο για τους χάρτες

Το σχέδιο νόμου επαναφέρει την αρμοδιότητα για τους δασικούς χάρτες στις διευθύνσεις δασών των Τοπικών Διοικήσεων, που είχε υπαχθεί στην «Κτηματολόγιο ΑΕ» και σε περίπτωση που οι Δασικές Υπηρεσίες εκφράσουν αδυναμία για την εκτέλεση του έργου λόγω έλλειψης πόρων ή προσωπικού, προβλέπεται η εκτέλεσή τους από την «Κτηματολόγιο» με αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης μελετών. Επίσης, καθιερώνεται ειδική διοικητική διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από πολίτες για το δασικό χαρακτήρα των εκτάσεων, ωστόσο η διαδικασία της κύρωσης του χάρτη θα προχωράει, και μόνο για τις εκτάσεις που έχει εκφραστεί αντίρρηση θα παραμένει ανοιχτή έως την οριστική διευθέτησή τους.

Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο Γ. Τσιρώνης, δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των αυθαίρετων κτισμάτων εντός χαρακτηρισμένων εκτάσεων, ωστόσο τα καταγράφει ώστε σε δεύτερο χρόνο με άλλο νομοσχέδιο να αντιμετωπισθεί το ζήτημα συνολικά. Το κόστος του έργου υπολογίζεται περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επισπεύδεται η διαδικασία σύνταξής τους (2016-05-20 00:00:00.0)
Νέοι διαγωνισμοί για δασικούς χάρτες (2011-07-29 00:00:00.0)
Για το Εθνικό Κτηματολόγιο (2007-09-13 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τις δασοκτόνες μεθοδεύσεις (2007-06-15 00:00:00.0)
Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο (1998-08-07 00:00:00.0)
Καταστροφική επέλαση κατά των δασών (1996-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ