Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Χρησιμοποιεί Μεταναστευτικό και «τρομοκρατία» για λύση στην ονομασία

Αναζητά επίσπευση της λύσης, με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων στο πλαίσιο των ΝΑΤΟ και ΕΕ σε συνθήκες ανταγωνισμών στα Βαλκάνια

Μεταναστευτικό και τρομοκρατία εμπλέκει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, στην υπόθεση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης για την ονομασία της πΓΔΜ.

Μιλώντας, αργά προχτές βράδυ στον τηλεοπτικό «Σκάι», είπε: «Το μεταναστευτικό ζήτημα, το θέμα των συνόρων και οι τεράστιες ευθύνες που και οι δύο χώρες έχουν αναλάβει στο πλαίσιο αυτό, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Διότι, φανταστείτε μια κατάσταση στην οποία είχε λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, οι δύο χώρες έχοντας μια πολύ καλύτερη σχέση, με την πΓΔΜ προς ένταξη στην ΕΕ ή ίσως και μέσα στην ΕΕ, ή στο ΝΑΤΟ, και με αυτήν την προοπτική της συνεργασίας και του συντονισμού τα πράγματα θα ήταν τόσο πιο εύκολα. Νομίζω λοιπόν, ότι το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και άλλα θέματα στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία, καθιστούν ακόμα πιο σημαντικό το να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Ερωτώμενος, εξάλλου, σχετικά με το πού βρίσκεται σήμερα η διαπραγμάτευση, απάντησε: «Είχαμε ένα κενό, μια περίοδο κατά την οποία δεν υπήρξε επαρκής προσοχή ως προς την προσπάθεια, και έχω απογοητευτεί από αυτό, αλλά αυτό οφείλεται σε προβλήματα και στις δύο χώρες που έχουν απορροφήσει τη σκέψη και την προσοχή των ηγεσιών. Γι' αυτό, λοιπόν, έρχομαι σε επαφή με τους εκπροσώπους τους, σε τακτική βάση, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εβδομάδων, για το σωστό τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Βέβαια, η καλύτερη στιγμή δεν θα ήταν τώρα, αλλά σε λίγους μήνες, μετά τις εκλογές και με μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια», πρόσθεσε.

Μετά τις εκλογές η συνέχεια

Οι εκλογές στην πΓΔΜ είναι προγραμματισμένες για τις αρχές Ιούνη, και ο Νίμιτς εκτίμησε: «Οταν υπάρξει μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, νομίζω ότι και η Αθήνα και τα Σκόπια θα συναντηθούν μαζί μου και με άλλα μέρη της διαπραγμάτευσης και θα συμμετάσχουν σε μια σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος».

Σχολιάζοντας, τέλος, θέσεις που εκφράζονται π.χ. από αξιωματούχους της πΓΔΜ ότι δεν θα δεχθούν καμία αλλαγή στον επίσημο τίτλο τους, ή από Ελληνες αξιωματούχους ότι δεν θα δεχθούν όνομα που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», είπε: «Αυτές, βέβαια, ήταν οι θέσεις που λάμβαναν στο παρελθόν και οι δύο χώρες, και είναι επίσημες θέσεις. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι έχουν υπάρξει κάποιες φορές τέτοιες σκληρές δηλώσεις, αλλά νομίζω ότι η πραγματική δοκιμασία θα γίνει όταν συγκροτηθούν σοβαρές διαπραγματεύσεις, και οι δύο πλευρές θα έχουν καθίσει στο τραπέζι και θα αντιμετωπίσουν η μία την άλλη, προσπαθώντας να επεξεργαστούν μια λύση. Αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει κάποια πρόοδος. Τις δημόσιες δηλώσεις των θέσεων της κάθε πλευράς - φυσικά τις ακούμε παραπάνω από 20 χρόνια - θα συνεχίσουμε να τις ακούμε, αλλά η πραγματική δοκιμασία θα είναι μια σοβαρή διαπραγμάτευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ