Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Πακετάρουν» τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Τη σημασία τού να «δοθεί πολιτικό σήμα ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών...
Τη σημασία τού να «δοθεί πολιτικό σήμα ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών...
Με αφετηρία το νέο αντιλαϊκό πακέτο ύψους 5,4 δισ. ευρώ συνεχίζονται τα παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του οποίου επανέρχονται μεθαύριο στην Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, «προ των πυλών» εμφανίζεται η κατάθεση των αντιλαϊκών ρυθμίσεων στη Βουλή, με κεντρικούς άξονες την παραπέρα συμπίεση των συντάξεων για ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας, με μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ισόποσα μοιρασμένα (από 1,8 δισ.) στη φορολογία εισοδήματος (μισθοί, συντάξεις κ.ά.) και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Και βέβαια πρόκειται για τη συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζεται στο έδαφος των μνημονίων διαρκείας, καθώς στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, η συγκυβέρνηση ήδη έχει ενσωματώσει αντιλαϊκά μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ...

Την ίδια ώρα, τα παζάρια με τους «θεσμούς» εστιάζουν στα ζητήματα των αναδιαρθρώσεων και των ρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου.

Ειδικότερα:

Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό συζήτηση με τους «θεσμούς» βρίσκεται και το ζήτημα των διοικήσεων που θα αναλάβουν τη διαχείριση των κρατικών εταιρειών που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ στα παζάρια βρίσκεται και το ζήτημα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στη διαχείριση του νέου ταμείου. Την ίδια ώρα, συμφωνημένος φαίνεται να είναι ο τρόπος συγκρότησης του 5μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του «ταμείου», στο οποίο θα μετέχουν με 2 μέλη οι εκπρόσωποι των «εταίρων», ενώ η λήψη αποφάσεων θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4 μελών, δηλαδή θα προϋποθέτει ουσιαστικά την έγκριση και από την πλευρά των δανειστών.

«Κόκκινα» δάνεια. Μεταξύ άλλων, συζητείται η «βελτίωση» του πρόσφατου νόμου για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεταβίβασης σε αυτές των «κόκκινων» δανείων για στεγαστικά δάνεια, αλλά και δανείων σε επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως μικρού και μεσαίου μεγέθους. Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς για την προστασία από πλειστηριασμούς στα δάνεια πρώτης κατοικίας, καθώς και σε αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λήγει στις 15/4. Σε αυτό το επίπεδο, η συμφωνία φαίνεται να «κλειδώνει» με την πιθανότητα εξαίρεσης στις μεταβιβάσεις στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, με ειδικά κριτήρια «προστασίας».

Σωρεία αντιλαϊκών «ισοδύναμων» μέτρων

Σε κάθε περίπτωση, δρομολογούνται και οι παρεμβάσεις που αφορούν στη συμπίεση του άτυπου αφορολόγητου και των επιστροφών σε μισθωτούς και συνταξιούχους, η ενίσχυση της μάζας των κρατικών εσόδων μέσω της φορολογικής κλίμακας, της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης», αλλά και του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, δρομολογούνται και τα παρακάτω:

-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες μέχρι και 10 λεπτά ανά λίτρο.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης με κατεύθυνση την εξομοίωσή του με τον ΕΦΚ που ισχύει στις βενζίνες.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

-- Αύξηση του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.

-- Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κ.ά.

«Ιδιοκτήτες» της αντιλαϊκής πολιτικής

«Η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό υπηρετεί τους βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης, ενώ η αναδιοργάνωση των δημόσιων δαπανών, σε βάθος δύο χρόνων, αποτελεί γενικότερο κυβερνητικό στόχο», δηλαδή ανεξάρτητα από μνημονιακές υποχρεώσεις και «πιέσεις» από την πλευρά των δανειστών.

Αυτό υπογράμμισαν, στέλνοντας μήνυμα και προς το εγχώριο κεφάλαιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Χουλιαράκης, στην αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο χτεσινής συνάντησής του στην Αθήνα (αναλυτικότερα για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής, βλ. και το σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 17).

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο Ευ. Τσακαλώτος, τόνισε ότι «ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης» και ακόμη ότι «είναι σημαντικό να δοθεί το πολιτικό σήμα από τους πιστωτές ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα». Ετσι, σημείωσε, θα έχουμε λύσεις και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο. Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους επισήμανε ότι μία έγκαιρη συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα...

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, παρουσίασε στην ομάδα των ευρωβουλευτών την «αναπτυξιακή στρατηγική» της κυβέρνησης, με άξονα τη «στροφή σε ένα παραγωγικό υπόδειγμα το οποίο στηρίζεται στην καινοτομία, την υψηλή προστιθέμενη αξία και την εξωστρέφεια». Επιπλέον, εστίασε στα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου, συγκεκριμένα στον υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακό νόμο», στη δραστηριότητα που αναπτύσσουν στην Ελλάδα διεθνείς χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί, καθώς και σε μια σειρά εξειδικευμένων εργαλείων χρηματοδότησης των επιχειρηματικών Ομίλων μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Θολώνει η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Με «έναν κινητήρα» πετά η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης «Standard & Poor's», η οποία προχώρησε και σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της, σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάκαμψης εκτιμάται για το 2016 στο 1,5%, από 1,8% που ήταν η εκτίμηση του Νοέμβρη. Ο οίκος «S&P» προχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των προβλέψεων για τον επίσημο πληθωρισμό, στο 0,4% από 1,1% που ανέμενε προηγουμένως.

Από την πλευρά του, ο Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι οι τράπεζες «γνωρίζουν ότι δεν θα οδηγήσουμε τα επιτόκια σε παράλογα αρνητικό έδαφος». Να σημειωθεί ότι η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί «προβληματισμούς» σχετικά με τις δυνατότητες κερδοφορίας των τραπεζών, των ασφαλιστικών και άλλων εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Σύμφωνα με τον Κερέ, «τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι το βασικό μας εργαλείο, απλά στηρίζουν την ευρύτερη πολιτική μας». Παράλληλα, αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω κινήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ