Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ετοιμη για την υλοποίηση της συμφωνίας

Οι απαραίτητες προετοιμασίες για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας από την ερχόμενη Δευτέρα είναι σε εξέλιξη, δήλωσε χτες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Σημείωσε, δε, πως στόχος είναι μέχρι τότε να έχουν ρυθμιστεί και οι αδυναμίες, όπως χαρακτήρισε τις αντιπροσφυγικές της ρυθμίσεις. Τις τελευταίες έχουν επισημάνει ακόμα και φορείς όπως η Διεθνής Αμνηστία και ο ΟΗΕ.

Παρ' όλα αυτά, υπογράμμισε πως «δουλεύουμε στενά με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές, έτσι ώστε να υφίστανται τη Δευτέρα όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που ασκούν οι παραπάνω οργανισμοί, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε πως η Επιτροπή γνωρίζει για τα προβλήματα «χωρητικότητας» των hot spots, καθώς και για τις «εντάσεις» που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία στην Ελλάδα και πως βρίσκεται εκεί για να «βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να διαχειριστούν την κατάσταση με κάθε δυνατό μέσο».

Εξάλλου, σε σχέση με την κριτική που αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε πως η Επιτροπή λαμβάνει ...«σοβαρά» υπόψη της αυτούς τους «ισχυρισμούς», τους οποίους και θέτει επί τάπητος κατά τις συναντήσεις των στελεχών της με τις τουρκικές αρχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ν. Μπερτό, ο συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτεν Φερβέι, είχε το τελευταίο διήμερο συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές σε σχέση με αυτά τα ζητήματα και τις απαραίτητες ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των αιτούντων άσυλο. «Υπάρχει σαφής αναφορά στην κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας ότι η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να είναι σεβαστή απ' όλους», υποστήριξε η εκπρόσωπος, ισχυριζόμενη ότι «κανένα» άτομο δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν απολαμβάνει ήδη ή δεν πρόκειται να πάρει εκεί την προστασία που χρειάζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ