Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Γαλλικές πιέσεις για την επόμενη φάση επέμβασης...

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πιέσεις σε άλλες διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την εξαπόλυση της επόμενης φάσης της ξένης επέμβασης στη Λιβύη με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» άσκησε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, διαβεβαιώνοντας πως το Παρίσι είναι πρόθυμο «να εξασφαλίσει στρατιωτική υποστήριξη εάν χρειαστεί».

«Η Λιβύη απασχολεί όλες τις χώρες της περιοχής και πέραν αυτής. Το χάος που επικρατεί σήμερα στη χώρα, βοηθά τη ραγδαία ανάπτυξη της τρομοκρατίας, επισείοντας άμεσα απειλές στην περιοχή και την Ευρώπη» σημείωσε ο Ερό, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων, προσθέτοντας ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επίσης να ετοιμαστεί να βοηθήσει τη λιβυκή κυβέρνηση ενότητας του διορισμένου (από τη Δύση και τον Γερμανό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη) πρωθυπουργού, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, εάν κριθεί απαραίτητο, παρέχοντας στρατιωτική υποστήριξη».

Ακολούθως, ο Γάλλος υπουργός εμφανίστηκε πιο προσεκτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στο Ιράκ με την επέμβαση του 2003, γιατί «αναστατώνουν την περιοχή και φέρνουν τον εξτρεμισμό και το "Ισλαμικό Κράτος"».

Νωρίτερα, ο Λίβυος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ιμπραχίμ Νταμπάσι, είχε δηλώσει «έκπληκτος για την αδιαφορία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών στο αίτημα της χώρας του και της Λιβυκής Αρχής Επενδύσεων για μερική άρση των διεθνών κυρώσεων, αναφορικά με την αποδέσμευση λιβυκών τραπεζικών κεφαλαίων ώστε να γίνει καλύτερη», όπως σημείωσε, «η επενδυτική διαχείρισή τους».

Η αντίδραση του Λίβυου πρέσβη σημειώθηκε λίγη ώρα μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει παράταση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης έως τον Ιούλη του 2017.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ