Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι εξελίξεις επιβάλλουν λαϊκή επαγρύπνηση και επιφυλακή

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο Σύνταγμα, χτες, την ώρα που στη Βουλή συζητιόταν και ψηφιζόταν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Αποψη της συγκέντρωσης στα Προπύλαια
Αποψη της συγκέντρωσης στα Προπύλαια
Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο Σύνταγμα, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η συζήτηση και η ψηφοφορία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οργάνωσε χτες το ΠΑΜΕ.

Συνδικάτα και φορείς του κινήματος καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τους ανταγωνισμούς και τα παζάρια τους, που με τον πόλεμο ξεριζώνουν χιλιάδες ανθρώπους από τις πατρίδες τους και τους οδηγούν στο δρόμο της προσφυγιάς. Κατήγγειλαν την πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, τη διαβίωσή τους σε άθλιες συνθήκες με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία για το Σύνταγμα, στα Προπύλαια, έφτασε από τη Βουλή και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Μέτρα ανακούφισης των προσφύγων», έγραφε η «πλάτη» της εξέδρας, δίνοντας το στίγμα της χτεσινής διαδήλωσης.

Ο πραγματικός ένοχος δεν κρύβεται

Την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Με αυτήν τη συγκέντρωση εκφράζουμε την καταδίκη μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας. Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα. Καταδικάζουμε την εμπλοκή της χώρας μας και απαιτούμε να σταματήσει κάθε συμμετοχή, κάθε διευκόλυνση στους μακελάρηδες των λαών.

Η πορεία ξεκινάει προς το Σύνταγμα
Η πορεία ξεκινάει προς το Σύνταγμα
Καταδικάζουμε τις αποφάσεις της ΕΕ, που έχουν και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Εμπλέκει τη χώρα βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περιοχή. Συμβάλλει στην υλοποίηση των σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και δρόμων μεταφοράς τους.

Ολα τα ευρω-ΝΑΤΟικά κόμματα υποστηρίζουν το δέσιμο της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Συμφωνούν, υπηρετώντας την αστική τάξη και τους σχεδιασμούς της για συμμετοχή στη λεία, δίνοντας "γη και νερό" στους φονιάδες των λαών. Από αυτό το βήμα καλούμε όλο το λαό και του λέμε ότι πρέπει να ανησυχεί ακόμη περισσότερο και να απαιτήσει να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στους μακελάρηδες των λαών. Να μη χυθεί αίμα για τα συμφέροντα των πολυεθνικών».

Οψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Σε άλλο σημείο, ο ομιλητής είπε: «Αυτοί που σφάζουν τους λαούς στην περιοχή είναι οι ίδιοι που ισοπεδώνουν τη ζωή των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, με τα μέτρα που παίρνουν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Είναι οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων, των πολυεθνικών.

Ακούμε όλοι μας αυτή την περίοδο για το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, λες και αποτελεί αυτοτελές πρόβλημα και όχι αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αποσιωπούν, αποφεύγουν την αναφορά στον πόλεμο που μαίνεται και στα οδυνηρά αποτελέσματα για τους λαούς της περιοχής.

Οι αποφάσεις της 23ης Σεπτέμβρη 2015, της 18ης Δεκέμβρη 2015, η τελευταία, της 19ης Φλεβάρη 2016, της ΕΕ, οδήγησαν στο κλείσιμο των συνόρων, ύψωσαν φράχτες και έφεραν τις δυνάμεις καταστολής.

Η κυβέρνηση, με το σχέδιο νόμου που σήμερα (σ.σ. χτες) ψηφίζει, προβλέπει πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις για τη διαχείριση των προσφύγων. Με αυτές ενισχύουν παραπέρα το μαζικό εγκλωβισμό, δημιουργούν νέες "Αμυγδαλέζες", αναιρούν ουσιαστικά τη διεθνή Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία τους, αλλάζουν το προσφυγικό δίκαιο.

Καθορίζουν τους όρους και τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να υλοποιηθεί η αντιδραστική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Η επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη, με μεγαλύτερα αδιέξοδα στη ζωή των χιλιάδων προσφύγων».

Εμπρός για την απεργία!

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Α. Περράκης σημείωσε: «Συνεχίζουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε τη 48ωρη απεργία, καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από τον πόλεμο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του να πάρουν θέση σε αυτόν τον πόλεμο, διαλέγοντας το σωστό στρατόπεδο, σηκώνοντας τη δική τους σημαία και όχι σημαία ξένη με τα συμφέροντά τους.

Ο δρόμος της αμφισβήτησης αυτού του δρόμου ανάπτυξης, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των πολέμων, που υπηρετεί τους λίγους, είναι αυτός που με την εργατική τάξη μπροστά, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορεί να καθυστερήσει, να εμποδίσει, να ανατρέψει αντιλαϊκές πολιτικές, να οδηγήσει και σε κάποιες κατακτήσεις».

Στην πορεία που ακολούθησε έως το Σύνταγμα, κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Οι πρόσφυγες δεν είναι τίτλοι στις ειδήσεις, δεν είναι για παζάρια και για επενδύσεις», «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Στήριξη - φροντίδα για τους πρόσφυγες, όχι σε πνιγμούς και κέντρα - φυλακές», «Οσο στο τιμόνι είναι τ' αφεντικά, για τους λαούς θα έχει πολέμους - προσφυγιά» και «Πνιγμένα παιδιά και ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ