Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σταθερά στη γραμμή του διαγκωνισμού για τα μάτια του κεφαλαίου

Και παρέα με την κυβέρνηση συντηρεί τη «βολική» κοκορομαχία περί «διαφθοράς»

Συνεχίζει η ηγεσία της ΝΔ την προσπάθεια να πείσει το εγχώριο κεφάλαιο, αλλά και τους διεθνείς «εταίρους» του, να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τη συγκυβέρνηση, να εμφανίσει την ίδια ως ικανότερη να «τρέξει» ζητήματα αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το γραφείο Τύπου της ΝΔ υπενθύμισε «10 ψέματα του Αλέξη Τσίπρα που, όμως, δεν ειπώθηκαν Πρωταπριλιά» (για ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, προστασία σπιτιών, διαγραφή χρέους, κατάργηση μνημονίων κ.ο.κ., για να κλείσει το... δεκάλογο με το «με ΣΥΡΙΖΑ έρχονται καλύτερες μέρες για όλους τους Ελληνες»).

Ταυτόχρονα, με ένα μπαράζ ανακοινώσεων των αρμόδιων συντονιστών της, η ΝΔ επιχειρεί να απλώσει τη δικομματική κοκορομαχία της με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα πεδία, με τον ίδιο τον πρόεδρό της να προχωρά σε δήλωση «σχετικά με την κατάργηση της παρουσίας Ελλήνων δημιουργών στο Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου».

Παράλληλα, συνεχίζουν το θόρυβο γύρω από ζητήματα «διαφθοράς». Ενδεικτικά, ο υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της ΝΔ, Απ. Βεσυρόπουλος, δήλωσε σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης για τους ελέγχους στην περιλάλητη λίστα Λαγκάρντ: «Απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία, που αναδεικνύουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στον τομέα των φορολογικών ελέγχων (...) Εκρυψε το γεγονός ότι τα ποσά που βεβαιώθηκαν το 2015 (σ.σ. από ελέγχους στη «λίστα Λαγκάρντ») αποτελούν προϊόν δουλειάς των φοροελεγκτικών μηχανισμών τα δύο προηγούμενα χρόνια». Επέμεινε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση, «πέρα από το φρένο που πάτησε στη διερεύνηση των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις 36.000 εκκρεμείς υποθέσεις που ερευνούσε το ΣΔΟΕ και τις 2.500 εισαγγελικές παραγγελίες, που αφορούσαν συγκεκριμένες υποθέσεις και οι οποίες είναι αδύνατον πλέον να ελεγχθούν μετά τη διάλυσή του».

Σε ένα παραπλήσιο πεδίο αντιπαράθεσης, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση με θέμα το ύψος των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, τη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή τους και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους. Δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο έχει αυξήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αλλά δεν έχει και σχέδιο αποπληρωμής τους (...) Δεν αποπληρώθηκε σημαντικό μέρος αυτών, μετά τον Αύγουστο του 2015, όπως το Μνημόνιο προέβλεπε (...) Δεν υφίσταται κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους για το 2016 (...) Το αποτέλεσμα είναι οι συνθήκες "ασφυξίας" που σήμερα η ελληνική οικονομία βιώνει».

Εσωκομματικές εκλογές και εκκλήσεις για «ενότητα»

Στο μεταξύ, αύριο διεξάγονται στη ΝΔ εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Απρίλη, καθώς και προέδρων και ΔΣ των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων. Στόχος της ηγεσίας είναι να δείξει ένα κόμμα «ανανεωμένο», έτοιμο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κεφαλαίου.

Ενδεικτική η δήλωση του αναπληρωτή γραμματέα της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη: «Σε αυτές τις εκλογές, οι νέοι, οι άξιοι, οι δημιουργικοί, οι φιλοπρόοδοι της παράταξής μας πρέπει να βγουν μπροστά, με τη στήριξη όλων των μελών της ΝΔ. Οι εκλογές της Κυριακής είναι πρόσκληση συμμετοχής και ταυτόχρονα πρόκληση ανανέωσης για να καταστήσουμε τη ΝΔ αξιόπιστο συνομιλητή της κοινωνίας. Ενωμένοι, προχωράμε μπροστά!».

Η έκκλησή του περί ενότητας δεν είναι τυχαία, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η φαγωμάρα υποψηφίων και επιτελείων εντός της ΝΔ για τη διασφάλιση θέσεων στον κομματικό μηχανισμό, δημιουργεί τριβές, που με τη σειρά τους θέτουν εμπόδια στην επιχείρηση «αναβάπτισης» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ