Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν με αποκαλυπτικό τρόπο τι ακριβώς προωθείται με το νομοσχέδιο, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Ηταν συνειδητή επιλογή ο κατεπείγον χαρακτήρας, για να μην αποκαλυφτεί η υπονόμευση του διεθνούς δικαίου και συνεπώς το αντιδραστικό και παράνομο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ζητήσαμε να κληθεί εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ακουστεί η θέση τους, αφού έχει καταδικάσει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας ως παράνομη, και κωφεύετε. Στην ουσία, με το νομοσχέδιο ενσωματώνετε όλες τις αντιδραστικές μέχρι σήμερα αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνυπογράψατε, από τη δημιουργία hot spot επιλογής ελάχιστων προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη - μέλη, μέχρι την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία. Τους ξαναστέλνετε, δηλαδή, πίσω στο θάνατο, απ' όπου προσπάθησαν να διαφύγουν. Με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα καταπατούνται δικαιώματα προσφύγων, εντείνεται ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, ενισχύεται δηλαδή ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Τι λέει ο Κανονισμός; Οτι εάν κάποιος πρόσφυγας θέλει να πάει, παραδείγματος χάρη, στη Γερμανία και περάσει πρώτα από άλλο κράτος - μέλος, τότε υποχρεωτικά θα ζητήσει άσυλο από αυτό το κράτος και ας μην θέλει να μείνει σ' αυτό. Είναι απαράδεκτο! Γι' αυτό εγκλωβίζονται χιλιάδες και γι' αυτό δημιουργείται Εθνική Μονάδα Δουβλίνου στο άρθρο 1, αντί για την κατάργηση του απαράδεκτου αυτού Κανονισμού».

Επισήμανε ακόμα ότι «οι υποδομές και οι δομές που φτιάχνετε, δεν αφορούν πενήντα ή εκατό χιλιάδες προσφύγων, αλλά εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Εχετε κάνει, φαίνεται, συμφωνίες και τις κρύβετε, όπως αποσιωπάτε ότι η αιτία της προσφυγιάς, δηλαδή ο ένοχος, είναι οι σύμμαχοι όλων σας, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχουν εξαπολύσει επεμβάσεις και πολέμους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως είναι και η Ρωσία».

Τι έλεγε πριν μερικά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας αναφέρθηκε στην παρέμβαση που μόλις πριν λίγα λεπτά είχε κάνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος προσπαθώντας να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του είναι αθώες περιστερές, έριξε μερικά «άσφαιρα πυρά» στην ΕΕ και για τις ευθύνες της στον πόλεμο στη Συρία. «Οντως - επισήμανε ο Γ. Γκιόκας - ο πόλεμος είναι η βασική αιτία για τα αυξημένα κύματα των προσφύγων τα τελευταία χρόνια και φυσικά και η στάση χωρών της ΕΕ. Βεβαίως, υπάρχει το ερώτημα: Η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, λειτουργεί υπέρ ή κατά της αποσταθεροποίησης; Γιατί μόνο αφελείς και μάλιστα πολύ αφελείς πιστεύουν ότι η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έγινε για την αντιμετώπιση, για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος».

Στη συνέχεια, διάβασε ένα κείμενο από τοποθέτηση της Ρ. Δούρου, όταν ήταν υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το 2011. Είπε συγκεκριμένα: «Επίσης, έχει μία σημασία, επειδή άνοιξε αυτό το ζήτημα, να θυμηθούμε, όχι μόνο σημασία ιστορική αλλά και πολιτική, τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2011, όταν ξεκίνησαν όλα αυτά τα γεγονότα στη Συρία. Διαβάζω συγκεκριμένα: Πέντε μήνες μετά από το ξεκίνημα της "άνοιξης" της Συρίας, τη στιγμή που ο λαός της Συρίας δίνει ένα αξιοθαύμαστο μάθημα θάρρους και αντίστασης σε ένα βάρβαρο καθεστώς, η διεθνής κοινότητα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σιωπούν. Τώρα η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τον ΟΗΕ και την ΕΕ, οφείλει να απομονώσει το αιμοσταγές καθεστώς, στηρίζοντας τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Παρένθεση: Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που εννοούν ήταν οι τζιχαντιστές. Λίγο παρακάτω λέει το κείμενο: η ΕΕ οφείλει να πρωτοστατήσει σε ένα μέτωπο που θα δώσει στον πρόεδρο Ασαντ να καταλάβει ότι έχει έρθει η ώρα των τίτλων του τέλους. Να πάρει μία πρωτοβουλία απέναντι στο λαό της Συρίας». Δηλαδή «ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2011, όχι μόνο υιοθετούσε μέχρι κεραίας όλα τα προσχήματα που αξιοποιήθηκαν το επόμενο διάστημα για τις επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ στη Συρία, αλλά εκείνη την περίοδο, με τα λεγόμενα της κ. Δούρου, τότε υπεύθυνης Εξωτερικής Πολιτικής, πρωτοστατούσε και κατηγορούσε τη διεθνή κοινότητα ότι ολιγωρεί σε σχέση με αυτό το ζήτημα».

Τι έκανε η ΝΔ;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, απαντώντας στα φληναφήματα της κυβέρνησης (π.χ. Βούτσης) αλλά και της ΝΔ ότι αιφνιδιάστηκαν από τις προσφυγικές ροές, επισήμανε: «Η ΝΔ, παραδείγματος χάριν, όταν υπέγραφε σαν κυβέρνηση - και οι άλλοι, πλην ΚΚΕ, δεν έλεγαν κουβέντα - την απόφαση της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, στις 22 και 23 Μαρτίου του 2004, που ενέκρινε το σχέδιο "Μεγάλη Μέση Ανατολή" ή "εκδημοκρατισμός της Μέσης Ανατολής", δεν ξέρατε τι υπογράφατε; Εσείς οι υπόλοιποι που τότε δεν βγάλατε άχνα - και που αμέσως μετά το ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - δεν ξέρατε τι θα γίνει; Τι φανταζόσασταν; Οτι το ΝΑΤΟ θα μοίραζε τριαντάφυλλα στη Μ. Ανατολή; Δεν ξέρατε ότι οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με αίμα σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας; Ποιον κοροϊδεύετε όλοι σας;

Το σχέδιο του 2004 ήρθε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - τυχαίνει να ήμασταν δύο από το ΚΚΕ ευρωβουλευτές τότε - και το υποδεχτήκατε όλοι μετά βαΐων και κλάδων, γιατί όλοι λέγατε ότι το ΝΑΤΟ θα φέρει τη δημοκρατία στα αυταρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Και ποια είναι η τραγωδία της ιστορίας εδώ; Ερχεστε σήμερα και βάζετε και το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό. Η ΝΑΤΟική αριστερά σε όλο το μεγαλείο, μαζί με την κλασική και παραδοσιακή ΝΑΤΟική Νέα Δημοκρατία και άλλες δυνάμεις! Ζητάτε από τον φονιά να δώσει λύση στο έγκλημα».

Πρόσθεσε ακόμα: «Μας έθεσε το ερώτημα ο κ. Βούτσης αν αυτά τα έχει πει κανένας; Ναι, τα έχει πει το ΚΚΕ» είχε προειδοποιήσει από τότε «και μας κατηγορούσατε». Ενώ πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται και δίνει πραγματικά λύση, είναι «να υψώσεις το ανάστημά σου απέναντι στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και όχι να την προσκυνήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ