Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Στο προσκήνιο συναινέσεις και ανταγωνισμοί

Από τις εργασίες της Διάσκεψης στις ΗΠΑ που μποϊκοτάρισε η Ρωσία
Από τις εργασίες της Διάσκεψης στις ΗΠΑ που μποϊκοτάρισε η Ρωσία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με πρόσχημα τις τρομοκρατικές απειλές και τους κινδύνους «πρόσβασης τρομοκρατικών οργανώσεων σε πυρηνικά υλικά», δεκάδες ηγέτες από χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, προώθησαν χτες τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους, είτε με τη μορφή συναίνεσης είτε με τη μορφή της αντιπαράθεσης, κατά τη διάρκεια της τέταρτης «διεθνούς διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια» που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και οι ομόλογοί του από τουλάχιστον 50 χώρες συζήτησαν «το υποθετικό σενάριο μίας αλυσίδας γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνική τρομοκρατία». Στο ίδιο δείπνο, σημείωσε επίσης ως «επιτυχία της διεθνούς συνεργασίας» τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περσινό Ιούνη στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι ζυμώσεις, οι αντιπαραθέσεις και τα παζάρια για την έκδοση ενός νέου «κοινού σχεδίου δράσης» για την πυρηνική ασφάλεια κράτησαν έως αργά το βράδυ.

Ηχηρή καταγράφηκε η απουσία της Ρωσίας και του Προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες συνόδους, χρησιμοποιώντας αφενός αυτή τη φορά ως αφορμή τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και επιδιώκοντας αφετέρου την αντιμετώπισή της από τις ΗΠΑ ως «ίσος προς ίσο».

Οι πυραυλικές δοκιμές αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας απασχόλησαν σημαντικό μέρος της διάσκεψης, ενώ και στο περιθώριο των εργασιών έγιναν συναντήσεις μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Κίνας. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις των Προέδρων ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα και Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για «εποικοδομητικές συνομιλίες» και διμερή «συνεργασία», ώστε «να εγγυηθούν την πυρηνική ασφάλεια παγκοσμίως» και να κάνουν «περισσότερα» για την ασφάλεια του διαδικτύου. Ωστόσο, παρέμειναν «σταθερές» οι διαφορές τους για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τα αμερικανικά σχέδια πυραυλικής «ομπρέλας» στη Νότια Κορέα. Επίσης, έγινε γνωστό ότι προωθείται συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία (χωρίς να προσδιορίζεται πότε θα υλοποιηθεί), για μεταφορά υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου από ιαπωνικό ερευνητικό κέντρο σε αμερικανικές εγκαταστάσεις, με τη δικαιολογία να «μειωθεί η πιθανότητα κλοπής και απόκτησής του από τρομοκράτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ