Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαντική η συμβολή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για την αποστολή του ΚΚΕ στη Γένοβα, αλλά και για την ίδια τη διαδήλωση μετέφεραν στους δημοσιογράφους ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και υπεύθυνος του Συνδικαλιστικού Τμήματος και ο Κώστας Αλυσσανδράκης, ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ: Η επιστροφή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και η επιστροφή των διαδηλωτών συνοδεύεται από αισθήματα μεγάλης ικανοποίησης. Γιατί έφερε σε πέρας μια δύσκολη αποστολή κι έδωσε σε αυτές τις συνθήκες ανάπτυξης αυτού του μεγάλου αγώνα στη Γένοβα το αγωνιστικό «παρών» των κομμουνιστών.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, από την Τρίτη 17 του μήνα που έφτασε στη Γένοβα, ανέπτυξε μια πολύ πλούσια δραστηριότητα με τη συμμετοχή της στις διάφορες κινητοποιήσεις που είχαν οργανωθεί, επικοινωνία με φορείς, με πολιτικά κόμματα κλπ.

Το μπλοκ των Ελλήνων κομμουνιστών χαρακτηρίστηκε από ορισμένα στοιχεία που έχουν μια ιδιαίτερη σημασία: Κατ' αρχάς ξεπέρασε τα εμπόδια που έβαλε η ιταλική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των υπόλοιπων κρατών - μελών της ΕΕ και τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης και έφτασε στη Γένοβα.

Συμμετείχε μ' ένα πολύ μαζικό μπλοκ, που χαρακτηριστικά του στοιχεία ήταν η μαχητικότητα, ο ενθουσιασμός και η καλή οργάνωση. Ιδιαίτερα αυτό το ζήτημα της καλής οργάνωσης έχει κάνει μεγάλη αίσθηση. Ηθελα να σας πω ότι σε μια κρίσιμη στιγμή αυτής της συγκλονιστικής διαδήλωσης των εκατοντάδων χιλιάδων στη Γένοβα, όταν οι κατασταλτικές δυνάμεις χτύπησαν σε πολλά σημεία, αυτή η καλή οργάνωση του μπλοκ των κομμουνιστών μπόρεσε και συγκράτησε κόσμο, συσπείρωσε κόσμο, ενθάρρυνε δυνάμεις κι έχει μια συμβολή κατά τη γνώμη μας σημαντική. Και αυτό είναι αποδεκτό από όλες τις δυνάμεις για τη δυνατότητα που δόθηκε να συνεχιστεί αυτή η διαδήλωση.

Υπήρχε μεγάλη αποδοχή από δυνάμεις που δεν είναι προσκείμενες βεβαίως στο ΚΚΕ, από πολλές οργανώσεις, από το λαό της Γένοβας, από εργαζόμενους και μέχρι τελευταία στιγμή στο αποχαιρετιστήριο με πολύ κόσμο εκφράστηκε αυτή η συμβολή που είχαν οι κομμουνιστές σε αυτή την κινητοποίηση.

Πλουτίζει, κατά τη γνώμη μας, αυτή η εμπειρία που συγκεντρώθηκε, την ταξική πάλη που αναπτύσσεται και σε διεθνές και πολύ περισσότερο σε εθνικό - και πρέπει να συνεχιστεί - επίπεδο.

Ηθελα να πω δυο λόγια γι' αυτή την κατασταλτική μηχανή που είδαμε μπροστά μας. Είναι αστυνομική κατασταλτική μηχανή με στρατιωτική δομή, με στρατιωτικά χαρακτηριστικά και συνεργασία ελικοπτέρων με επίγειες δυνάμεις, σχήματα ευέλικτα, σχήματα αποφασισμένα να σκοτώσουν. Αυτό είναι το ζήτημα. Και έτσι πρέπει να απαντιούνται τα διλήμματα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν όσον αφορά τη βία. Συγκεκριμένα, συνειδητά, είχαν στήσει μηχανή που σκότωνε!

Εχει μια σημασία εδώ να τονίσουμε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές και μαζί τους οι Ελληνες κομμουνιστές συγκρούστηκαν με αυτή τη μηχανή.

Ηταν αδίστακτη. Και βεβαίως όλες τις προηγούμενες ημέρες η Γένοβα ήταν μια πολιορκημένη πόλη με μπλόκα. Δεν ήταν μόνο στην κόκκινη ζώνη. Ηταν συνολικά η πόλη. Ανά πάσα στιγμή υπήρχε ο κίνδυνος να σε χτυπήσουν, να σε συλλάβουν, να σε σκοτώσουν.

Εδώ μόνο ήθελα ένα παράδειγμα να πω. Είμαστε με τον σύντροφο Αρβανιτάκη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Κόμματός μας, εκεί στο χώρο του social forum που συγκεντρώνονται οι διάφορες αντιπροσωπείες και οργανώσεις και έριξαν ασφυξιογόνα, πήγαν σε αυτό το χώρο με έναν τέτοιο τρόπο που δε χώραγε δηλαδή καμιά σκέψη ότι δεν είχαν σαφή προσανατολισμό να φτάσουν μέχρι και να σκοτώσουν ανθρώπους. Ωμά.

Με αυτή την έννοια ήθελα τελειώνοντας να πω ότι αυτή η πείρα που συγκεντρώθηκε είναι πολύτιμη και για το Κόμμα μας και για το λαϊκό κίνημα. Θα μπει στην υπηρεσία της ανάπτυξης του αγώνα, της ανάπτυξης της ταξικής πάλης και σε διεθνές επίπεδο και σε εθνικό.

Και θα δυσκολεύονται συνεχώς οι δυνάμεις που υποκρίνονται, οι δυνάμεις που μπορεί να διαδηλώνουν σε κάποια χώρα, σε κάποια πόλη και να λένε ορισμένα συνθήματα, αλλά επί της ουσίας στηρίζουν τις βάσεις αυτού του ιμπεριαλισμού και στηρίζουν τα θεμέλια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, συναινώντας σε πολιτικές που έχουν σαφή προσανατολισμό το χτύπημα των λαών, το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.

Τα όρια της δημοκρατίας τους

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Κ. Αλυσσανδράκης σημείωσε: Εχουμε μπροστά μας μία αντιλαϊκή πολιτική που αναπτύσσεται σε παγκόσμια κλίμακα, για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, είναι φυσιολογικό ν' αναπτυχθούν αντιδράσεις από το λαϊκό κίνημα. Μια τέτοια έκφραση των αντιδράσεων είχαμε και στην περίπτωση της Γένοβας και με τη μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση των 300.000 το Σάββατο, αλλά και με άλλες εκδηλώσεις στη διάρκεια αυτών των ημερών.

Απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις, το σύστημα χρησιμοποιεί δύο τρόπους κυρίως: Ο ένας είναι ο κατασταλτικός μηχανισμός. Ενας μηχανισμός που έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετά χρόνια, τουλάχιστον μέσα στα πλαίσια της ΕΕ αλλά και ευρύτερα, έτσι ώστε να μπορεί ν' αντιμετωπίσει τις ανεπιθύμητες λαϊκές εκδηλώσεις.

Είδαμε τα αποτελέσματα του κατασταλτικού μηχανισμού και εδώ μπορεί να κάνει κανείς ένα σχόλιο, κατ' αρχάς ότι αυτό δείχνει ποια είναι τα όρια της αστικής δημοκρατίας. Αυτή είναι η δική τους δημοκρατία, η οποία αναγνωρίζει στον άνθρωπο δικαιώματα όσο αυτός δεν αμφισβητεί την εξουσία, την κυριαρχία των καταπιεστών του.

Ειπώθηκε και προηγούμενα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τονίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τόση ευθύνη όσο και η ιταλική για την καταστολή που εφαρμόστηκε στη Γένοβα και γιατί έχει συμφωνήσει σε προηγούμενες ευκαιρίες στο να δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός καταστολής σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και γιατί πρόσφατα στο Συμβούλιο των Υπουργών για το θέμα της Γένοβας, αποφάσισαν όλοι μαζί να εφαρμόσουν τέτοια κατασταλτικά μέτρα στην περίπτωση της Γένοβας.

Από εκεί κι έπειτα υπάρχει και μία προσπάθεια χειραγώγησης αυτού του κινήματος. Χειραγώγησης, ώστε να γίνει ακίνδυνο. Παρ' όλα αυτά, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι και στη συγκέντρωση -πορεία του Σαββάτου, αλλά και στη διαδήλωση της Πέμπτης που είχε γίνει για τα δικαιώματα των μεταναστών, η επικράτηση των αντικαπιταλιστικών συνθημάτων ήταν φανερή.

Είτε το θέλουν είτε όχι ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει από πού προέρχεται το πρόβλημα, ποια είναι η πηγή του προβλήματος.

Υπάρχουν σοβαρά βήματα που μπορούν να γίνουν και αυτό είναι να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η παγκόσμια πολιτική είναι ένα σύνολο από εθνικές πολιτικές. Οσο έντονα κανείς διαμαρτύρεται για τους «8», άλλο τόσο πρέπει να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης με τους «τρομονόμους» και τα μέτρα κατά των εργαζομένων, της γαλλικής κυβέρνησης, της ιταλικής, της αγγλικής κ.ο.κ.

Η δική μας η παρουσία ήταν νομίζω μια πάρα πολύ καλή παρουσία. Ημασταν το πιο συγκροτημένο μπλοκ διαδηλωτών, το πιο μαχητικό και δε θα ήταν υπερβολή και ούτε αυτο-έπαινος να πούμε ότι μας χειροκρότησαν και μας έδωσαν συγχαρητήρια πολλοί από τους παρευρισκόμενους διαδηλωτές.

Είναι μια αρχή αυτή η μεγάλη κινητοποίηση της Γένοβας και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε και συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ