Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στα σκαριά νέα μέτρα για «αντιμετώπιση τρομοκρατίας» και Προσφυγικό

Η κυβέρνηση Μέρκελ επιδιώκει να προσφέρει τη μέγιστη διασφάλιση στο ντόπιο κεφάλαιο

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών των τριών κομμάτων

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών των τριών κομμάτων
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό (CDU, SPD και CSU) της Γερμανίας αργά προχτές το βράδυ ενέκριναν σειρά μέτρων που αφορούν την «αντιμετώπιση» της τρομοκρατίας και των αυξημένων προσφυγικών ροών προς τη χώρα, ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων που τους τελευταίους μήνες δυναμώνουν στη χώρα.

Τα μέτρα αυτά ετοιμάζονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μέρκελ δέχεται σφοδρή κριτική για επιλογές της στο Προσφυγικό, κριτική που εκφράζεται στο φόντο ευρύτερων αντιθέσεων, τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και γενικά στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Στο «τραπέζι», πρώτα του υπουργικού συμβουλίου και μετά της Βουλής που θα πρέπει να εγκρίνουν το νέο «πακέτο» για να εφαρμοστεί, θα βρεθούν προτάσεις για την ενσωμάτωση των προσφύγων, ώστε αυτοί να ενταχθούν στη γερμανική αγορά εργασίας με όρους φυσικά που θα ωφελήσουν πολλαπλά τη μεγαλοεργοδοσία (ως φτηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και ως «μοχλός» συμπίεσης συνολικά της τιμής της εργατικής δύναμης τόσο στο μισθολογικό όσο και στο μη μισθολογικό της μέρος). Η θέσπιση «μαθημάτων ενσωμάτωσης» για εκμάθηση της γλώσσας, των νόμων και των «πολιτιστικών αξιών» της Γερμανίας εμφανίζεται ως βασική προτεραιότητα. Επίσης, οι πρόσφυγες στόχος είναι να «διανέμονται» σε περιοχές όλης της χώρας, όχι μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Απαραίτητη η αποδοχή των προϋποθέσεων για διαμονή

Μόνο αν οι πρόσφυγες δέχονται τις «εναλλακτικές» που το κράτος τούς προσφέρει για διαμονή και ενσωμάτωση θα αποκτούν και πρόσβαση σε θέσεις εργασίας. Ετσι, προβλέπεται η δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας χαμηλά αμειβόμενων για τις οποίες θα «ανοίγει ο δρόμος» στη φάση υποβολής αιτήσεων για χορήγηση ασύλου. Ακόμα, θα προβλεφθεί και η σχεδιασμένη συμμετοχή προσφύγων σε προγράμματα μαθητείας, προφανώς για την κατάλληλη κατάρτισή τους και την προώθησή τους ανάλογα με προτεραιότητες που θέτει η ντόπια πλουτοκρατία.

«Αν κάποιος σταματήσει την εκπαίδευσή του θα χάνει τη βίζα όπως και το δικαίωμά του να παραμείνει στη Γερμανία», φέρεται να δήλωσε η Μέρκελ στη συνεδρίαση, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως τα μέτρα «θα αποτελούν προσφορά, αλλά και υποχρέωση για κάθε άτομο που έρχεται στη Γερμανία».

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι ηγέτες των τριών κομμάτων, έκαναν λόγο για «έναν σύγχρονο μεταναστευτικό νόμο».

Την ίδια στιγμή, σε προτεραιότητα τίθενται και μέτρα για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», με πολλούς να συνδέουν εδώ και καιρό την αύξηση των «τρομοκρατικών επιθέσεων» και με την αύξηση των προσφυγικών ροών, σε μια προσπάθεια της αστικής τάξης να διευρύνει διάφορα μέτρα καταστολής και αστυνομοκρατίας.

Είναι ενδεικτικό ότι, μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί η διεύρυνση των ανακριτικών εξουσιών της ομοσπονδιακής αστυνομίας, όπως και των περιθωρίων που έχουν οι μυστικές υπηρεσίες να ανταλλάσσουν δεδομένα με άλλες χώρες. Ακόμα, στόχος είναι οι τελευταίες να αποκτήσουν και μεγαλύτερη πρόσβαση στα αρχεία των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

  • Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ (που συνελήφθη στις Βρυξέλλες ως βασικός ύποπτος για το μακελειό στο Παρίσι) είχε στην κατοχή του έγγραφα σχετικά με το γερμανικό κέντρο πυρηνικής έρευνας «Juellich». Αυτό το κέντρο βρίσκεται κοντά στα γερμανο-βελγικά σύνορα και ραδιενεργά κατάλοιπα είναι αποθηκευμένα εκεί. Βεβαίως σύμφωνα με δημοσιεύματα επίσης, ούτε γερμανική υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας BfV, ούτε η υπηρεσία Εξωτερικής Ασφαλείας BND ήταν διαθέσιμες για να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ