Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξίσωση των εισφορών στο 20% για όλους

Σε συνδυασμό με το φορολογικό, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα δεχτούν σαρωτικό πλήγμα από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Eurokinissi

Σε συνδυασμό με το φορολογικό, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα δεχτούν σαρωτικό πλήγμα από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις στις εισφορές μεγάλης μερίδας ασφαλισμένων (αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων) με την ένταξη όλων στο νέο ενιαίο φορέα κύριων συντάξεων τον ΕΦΚΑ.

Από την ψήφιση του νόμου και παρά την όποια μεταβατική περίοδο ορίζεται, το ποσοστό εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως απασχόλησης, στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα καθορίζεται στο 20%.

Στην περίπτωση των μισθωτών (ιδιωτικού και δημόσιου) αυτό επιμερίζεται στο 13,33% στον εργοδότη και 6,67% στον εργαζόμενο. Ομως, για αυτούς που είτε είναι, είτε θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι, το 20% θα βαρύνει τον ασφαλισμένο και θα υπολογίζεται στο εισόδημα.

Στο νομοσχέδιο επαναλαμβάνεται παλιότερη διάταξη, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιούλη, οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Το ανώτατο ποσό ασφαλιστέων αποδοχών ορίζεται των 5.860 ευρώ τον μήνα (το δεκαπλάσιο του κατώτερου μισθού).

Ειδικά για τους δημοσιογράφους και τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, καταργείται ο πόρος του αγγελιόσημου, παρότι επέχει θέση εργοδοτικής εισφοράς.

Τους «κλέβουν» 6,5 χρόνια Ασφάλισης!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης που ρητά ορίζει και ο νέος νόμος, οι εισφορές των μισθωτών θα συνεχίσουν να δίνονται για 14 μισθούς (12 μήνες, δώρα εορτών και επίδομα αδείας)! Ως εκ τούτου, στην περίπτωση των μισθωτών, οι εισφορές τους θα αντιστοιχούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι τυπικά ορίζεται.

Ετσι, στην περίπτωση 40 ετών Ασφάλισης για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, ο ασφαλισμένος θα έχει καταβάλει επιπλέον εισφορές για 80 μήνες, δηλαδή για 46 χρόνια και 8 μήνες, όμως ο συντελεστής αναπλήρωσης θα είναι για 40 χρόνια. Στην περίπτωση 30 χρόνων Ασφάλισης, οι πραγματικές εισφορές θα αντιστοιχούν σε επιπλέον Ασφάλιση 60 μηνών, δηλαδή ο μισθωτός θα πληρώνει για 35 χρόνια εισφορές, αλλά ο συντελεστής αναπλήρωσης θα υπολογίζεται στα 30 χρόνια!

Απογειώνονται οι εισφορές στους αγρότες

Δυσβάστακτη είναι η αύξηση των εισφορών για τους αγρότες, που από την 1η Γενάρη 2022 θα καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο κύριας σύνταξης 20%, επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα.

Οι αυξήσεις επιβάλλονται σταδιακά ως εξής: Από την 1.7.2015 έως 31.12.2016 η εισφορά τους αυξάνεται από το 7% στο 10% των ασφαλιστικών κατηγοριών που υπάγονται. Από την 1.1.2017 το ποσοστό των εισφορών μπαίνει επί του φορολογητέου εισοδήματος και διαμορφώνεται στο 14%. Το 2018 στο 16% επί του εισοδήματος, το 2019 στο 18% του εισοδήματος το 2020 στο 19% του εισοδήματος και το 2021 στο 19,5% του εισοδήματος. Οι αγρότες θα επιβαρύνονται και με το 0,25% για την Αγροτική Εστία, ενώ οι εισφορές τους δεν μπορεί να είναι μικρότερες από το 70% του κατώτερου μισθού.

Οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στο 20% ορίζεται η εισφορά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ασφαλισμένους έως σήμερα στα Ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Οι εισφορές υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το 20% ορίζονται τα 586 ευρώ. Ειδικά στην περίπτωση της έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, η ελάχιστη βάση υπολογισμού ορίζεται στο 70% του κατώτατου μισθού. Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ορίζεται επίσης μεταβατική περίοδος, με «εκπτώσεις» εισφορών, τις οποίες όμως θα πρέπει να τις επιστρέψουν ως οφειλή στο τέλος της ασφαλιστικής τους ζωής, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Ετσι ορίζεται εισφορά 14% για τα πρώτα 2 χρόνια από την πρώτη υπαγωγή τους στην Ασφάλιση, 17% για την επόμενη τριετία και 20% μετά το 5ο έτος. Ειδικά για τους επιστήμονες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, προβλέπεται έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για τη τριετία 2017 - 2019. Η έκπτωση της τάξης του 50% θα ξεκινά από εισοδήματα από 7.000 έως 13.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 1% ανά 1.000 ευρώ.

Στις παραπάνω εισφορές πρέπει να προστεθεί και η εισφορά 6,95% για τον κλάδο Υγείας των ασφαλισμένων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Ομως, η τσιμπίδα των εισφορών «πιάνει» και τους ήδη συνταξιούχους καθώς η αυξημένη εισφορά για τον κλάδο Υγείας από το 4% στο 6% που επιβλήθηκε το καλοκαίρι του 2015, επιβάλλεται και στην περίπτωση δύο κύριων συντάξεων αλλά και στην περίπτωση απασχόλησης του συνταξιούχου, ο οποίος θα πληρώνει εισφορά από τον μισθό ή το εισόδημά του.

Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»

Η λαίλαπα της αύξησης των εισφορών «πιάνει» όσους έχουν παράλληλη απασχόληση (δυο δουλειές με διαφορετικά Ταμεία Ασφάλισης, π.χ. μισθωτός σε μια επιχείρηση και αυτοαπασχολούμενος σε άλλη), καθώς υποχρεώνονται από την ψήφιση του νόμου να καταβάλλουν διπλή εισφορά. Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα πληρώνουν όπως οι μισθωτοί, αλλά με δεδομένη την απαράδεκτη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος τους από την πλευρά της εργοδοσίας, το κόστος της Ασφάλισης θα μετακυλισθεί στις πλάτες τους.

Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει ότι από 1η Γενάρη 2017, ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην Ασφάλιση, με υποχρεωτική Ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς ή τομείς Ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, καταβάλλουν για κάθε αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως αυτές καθορίζονται από τον παρόντα νόμο. Και βέβαια το ποσοστό του 20% δεν περιορίζεται στο 20%, αλλά όπου προβλέπεται, θα αυξάνεται με εισφορές για επικούρηση, εφάπαξ και Υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ