Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΑΙΠΕΔ
«Τρέχουν» τις ιδιωτικοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την «αξιοποίηση» υποδομών και ακινήτων του Δημοσίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, συζητήθηκαν τη Δευτέρα 18/4 σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης και επιχειρηματικών φορέων.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, ανέφερε ότι το Ταμείο δεν έχει τη λογική εκποίησης των ακινήτων και επιζητεί τη συνδιαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής με τους φορείς της πόλης.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν, το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, η αγορά Μοδιάνο, τα στρατόπεδα Μεγάλου Αλεξάνδρου και Γκόνου, η μαρίνα Αρετσούς, το ακίνητο Μίκρας και το ακίνητο της ΕΡΤ, το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, η παραλία της Επανωμής, ΣΕΔΕΣ, το πάρκινγκ του ΟΛΘ.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί Εθνική Δημόσια Αρχή Λιμένα με πρόταση νόμου που θα καταθέσει άμεσα το υπουργείο Ναυτιλίας. Στην πρόσκληση από το ΤΑΙΠΕΔ για προκαταρκτική συζήτηση, από τους οκτώ υποψηφίους για τον ΟΛΘ, ανταποκρίθηκαν πέντε μεγάλες εταιρείες. Το επόμενο διάστημα, μέχρι τέλος Ιούλη, αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ είναι όλα τα χερσαία τμήματα του λιμανιού, τα οποία δεν χρειάζονται για λιμενικές εργασίες, να παραχωρηθούν στους Δήμους.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει πίσω από τη διεκδίκηση της παραχώρησης της 1ης προβλήτας, προκειμένου να μη σκοντάψει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Με την πώληση του ΟΛΘ ΑΕ, συνδέεται και η δημιουργία μεγάλου κέντρου «logistics» στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, ιδιοκτησίας της ΓΑΙΟΣΕ. Στην έκταση των περίπου 600 στρεμμάτων, σχεδιάζεται να ανεγερθούν κτίσματα κάλυψης 300.000 τ.μ.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» περνάει στη διαχείριση ιδιωτών και σε συνδυασμό με αυτό ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των δύο ακινήτων των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού.

Για την Αγορά Μοδιάνο, το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει το 43,35% του ακινήτου, βλέπει την πώληση του μεριδίου του σε ιδιώτη που θα συστήσει εταιρεία διαχείρισης.

Χτες, εξάλλου, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μ. Ζορπίδης, γνωστοποίησε το ενδιαφέρον του ΕΕΘ για την εξαγορά του εν λόγω ποσοστού στην Αγορά Μοδιάνο, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, «είδε πολύ θετικά» το ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ