Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το παζάρι Τουρκίας - ΕΕ συνεχίζεται

Το παζάρι που έγινε ανάμεσα στην ΕΕ και την τουρκική κυβέρνηση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία έχει και νέα επεισόδια. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας στις προτροπές του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, και άλλων ηγετικών στελεχών ότι η Τουρκία θα αθετήσει τη συμφωνία «αν η 28μελής Ενωση δεν εκπληρώσει το δικό της μέρος της συμφωνίας του Μαρτίου, δηλαδή να χαλαρώσει τις απαιτήσεις βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ενωση», σημείωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εναπομείνασες προϋποθέσεις έτσι ώστε η Επιτροπή να μπορεί να υιοθετήσει την πρότασή της τους επόμενους μήνες. Τα κριτήρια υπάρχουν και δεν θα μετριαστούν». Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι η συμφωνία ήδη αποδίδει, αλλά ουσιαστικά προέτρεψε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί. Και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, διαμήνυσε πιέζοντας ότι «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία απ' ό,τι η Αγκυρα τις Βρυξέλλες», χαρακτηρίζοντας παράλληλα «προκλητική» την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Σήμερα αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Προσφυγικό. Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε στο Στρασβούργο με τον Γιούνκερ ενόψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης και δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες θα αποτελούν τη βάση του νέου τουρκικού Συντάγματος».

Στο μεταξύ, το Σάββατο αναμένεται στην Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, όπου θα επισκεφθούν καταυλισμό προσφύγων στο Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας. Την ίδια ώρα, η Μέρκελ δέχεται επικρίσεις γιατί τελικά αποδέχτηκε μετά από προτροπή του Ερντογάν την δίωξη Γερμανού κωμικού που έκανε σάτιρα με αυτόν.

Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει συμβεί με τη συμφωνία είναι ότι έχει κλείσει η στρόφιγγα για πολλές χιλιάδες ανθρώπων ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου συμμετέχουν η ΕΕ και η Τουρκία. Μάλιστα, αποκλείονται ακόμα και ξεριζωμένοι από τη Συρία, όταν προέρχονται από περιοχές που υποτίθεται «δεν είναι σε κίνδυνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ