Κυριακή 24 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Η ομορφιά του Σκακιού

Συνεχίζοντας το 24ο μάθημα - με τίτλο «Μη χάνετε χρόνο» - ο Γκάρι Κασπάροβ μας συμβουλεύει: ...«Με ποιον τρόπο οι αθλητές που αγαπάνε το σκάκι, οι δούλοι της θέλησης της Κάισσας, γίνονται αξιοπρόσεκτοι; Πιθανόν όπως και στα υπόλοιπα αθλήματα. Θυμάμαι τον παππού μου που με έπαιρνε μαζί του στο σύλλογο "Baku Palace of Pioneers". Εκεί υπήρχαν πολλά παιδιά που ήθελαν να μάθουν καλό σκάκι. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, τα μισά παιδιά σταμάτησαν να συμμετέχουν στις προπονήσεις ή στα τουρνουά. Οι πρώτες ήττες, οι οποίες είναι φυσικό στην αρχή να είναι περισσότερες από τις νίκες, κατάφεραν να αποθαρρύνουν την αποφασιστικότητά τους.

Τελικά παρέμεναν στις προπονήσεις τα παιδιά εκείνα τα οποία είχαν καλές επιδόσεις στα τουρνουά. Χάρη στο σκάκι, η ικανότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης ενισχύθηκε, η θέληση δυνάμωσε και ο χαρακτήρας έγινε πιο δυνατός. Πριν κλείσει αυτό το κεφάλαιο, θα ήθελα να δώσω μερικές συμβουλές σε εκείνους που θα ήθελαν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη δυναμικότητά τους στο σκάκι» (Συνεχίζεται).

  • Η λύση του διαγράμματος («Η γεωμετρία της Σκακιέρας» «Ρ» 17.4.16) η θέση του οποίου - για όσους δεν έχουν τον «Ρ» - Λ: Ρζ2, Βη1, Αε2, Ιδ3, Στρ. δ7(5) Μ: Ρζ7, Βζ8, Αγ6, Ια7 (4) Παίζει ο λευκός και κερδίζει. Το πιόνι του λευκού είναι καταδικασμένο, έτσι φαίνεται ότι ο λευκός δεν έχει κάποιο πλεονέκτημα. Βέβαια, ο μαύρος χρειάζεται χρόνο για να συλλάβει το «δ7». Στο μεταξύ, ο λευκός αναπτύσσει τα κομμάτια του 1. Βη5! Ρε6+ (Αν 1... Αδ7 2. Ιζ4 απειλώντας 3. Αθ5+! 2. Ρη1 Ρδ7 Τώρα ο μαύρος έχει υλική ισότητα, αλλά ο λευκός αρχίζει επίθεση για ματ. 3. Ιγ5 + Ργ8 (βρείτε σωστές απαντήσεις στο 3... Ργ7 ή 3... Ρδ5 ή 3... Ργ8, όπου ο μαύρος σώζει την Β του, αλλά χάνει τον εαυτό του..!) 4. Αα6 + Ρβ8 5. Βη3 + Ρα8 6. Αβ7+! Αβ7 7. Ιδ7!! Ενα πολύ δυνατό χτύπημα! 7... Βδ8 Η μόνη απάντηση, αλλά όμως αλίμονο, δεν υπάρχει άμυνα εναντίον του συνδυασμού ματ! 8. Ββ8+!! Ββ8 9. Ιβ6 + ματ! Φανταστικό! Λες και κάποια μυστήρια δύναμη έχει συγκεντρώσει όλα τα μαύρα κομμάτια στη γωνιά της σκακιέρας και να θριαμβεύει ο μοναδικός λευκός ίππος! «Οταν σταματήσεις τους επίσημους αγώνες, άσε την πολύτιμη ποίηση του σκακιού να μείνει στη μνήμη σου. Μελετώντας προβλήματα και συνθέσεις θα συναντήσεις πάλι την ομορφιά που δημιουργεί η φαντασία του ανθρώπου». Στο διάγραμμα μια υπέροχη σύνθεση του περίφημου Σαμουήλ Λόιντ. Κάνουν ΜΑΤ σε 3 τα λευκά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ