Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κάλεσμα παραμονής στην ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Κάποιοι πιστεύουν πως ίσως υπάρξει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα (...) Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει πίσω», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη που έδωσε από το Λονδίνο το περασμένο Σάββατο με το Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης που έκανε στη Βρετανία. «Οι ΗΠΑ θέλουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο που να είναι ισχυρός εταίρος. Και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπρέπει όταν συμβάλει σε μια ισχυρή Ευρώπη», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις διεργασίες εντός της ΕΕ.

Ο Ομπάμα, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» σημείωσε επίσης ότι οι δύο χώρες «πρέπει να εργαστούμε, για να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις πολιτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή - από την Υεμένη έως τη Συρία και τη Λιβύη - ώστε να υπάρξει η προοπτική της αυξημένης σταθερότητας. Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο ΝΑΤΟ - ώστε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας από το Αφγανιστάν έως το Αιγαίο, και να διασφαλίσουμε συμμάχους που σωστά ανησυχούν εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας...». Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δεν περιορίζει, αντίθετα αυξάνει τη βρετανική επιρροή. Μια ισχυρή Ευρώπη δεν αποτελεί απειλή για την ηγετική θέση της Βρετανίας, την ενισχύει... Οι ΗΠΑ και ο κόσμος χρειάζονται τη συνέχιση της μεγάλης σας επιρροής - και εντός της Ευρώπης».

Σχετικά με τη Διατλαντική Συμφωνία, σημείωσε ότι αναδεικνύει την αναγκαιότητα της αμερικανο - βρετανικής συνεργασίας, ενώ ο Κάμερον μίλησε για «σκληρή δουλειά» που οι δυο κυβερνήσεις συνεχίζουν «ώστε να προχωρήσουν (αυτές οι διαπραγματεύσεις), διότι (αυτή η συμφωνία) θα επέτρεπε στις οικονομίες μας να κερδίσουν δισεκατομμύρια και θα αποτελούσε παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ