Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κυνισμός και παροτρύνσεις από τον Ομπάμα στην ΕΕ

Μίνι σύνοδος των «5» (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) στο Ανόβερο

Από τη συνάντηση των «5» στο Ανόβερο
Από τη συνάντηση των «5» στο Ανόβερο
ΑΝΟΒΕΡΟ.--

Με το γνωστό κυνισμό αλλά και το μειλίχιο «φιλειρηνικό» ύφος του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή την επίσκεψή του στη Γερμανία (μετά την επίσκεψη στη Βρετανία) και πραγματοποίησε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, καθώς και ομιλία σε φοιτητές στο Ανόβερο. Αφορμή της επίσκεψης αυτής ήταν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή διεθνή βιομηχανική έκθεση στο Ανόβερο. Στην πραγματικότητα, είναι πολλοί οι λόγοι των συναντήσεων αυτών (όπως και αυτής των ηγετών του «G5» - HΠΑ, Γερμανίας, Γαλλία, Βρετανίας, Ιταλίας, που έγινε τη Δευτέρα). Είναι κυρίως οι ανησυχίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη, τα προβλήματα της Ευρωζώνης και της ΕΕ, οι εξελίξεις στα πεδία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που είναι και πεδία των οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο Ομπάμα ήταν όλο επαίνους στην Μέρκελ για το χειρισμό στο Προσφυγικό, λέγοντας ότι βρίσκεται «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» και ότι υπερασπίστηκε αρχές που ενώνουν και δεν χωρίζουν τους λαούς. Επίσης, μίλησε για το «θαρραλέο ηγετικό ρόλο που έπαιξε στη Γερμανία και την Ευρώπη, όταν απελπισμένοι πρόσφυγες από τη σύγκρουση στη Συρία και αλλού έφτασαν στην περιοχή». Κάπως έτσι, παρουσιάζοντας την προσφυγιά που όλοι μαζί οι ιμπεριαλιστές με τις επεμβάσεις τους δημιουργούν, ως ...περίπου φυσικό φαινόμενο, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ και συμμάχους στο ΝΑΤΟ να κάνουν περισσότερα για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους», ενώ ζήτησε να αυξηθούν οι εξοπλιστικές «αμυντικές» δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ σε όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, ώστε όπως είπε, «να μοιράζεται το κόστος», στην ουσία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ετσι, ο Ομπάμα, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία, ανακοίνωσε την αποστολή 250 επιπλέον στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων, που υποτίθεται θα συμβάλλουν στην ενίσχυση και την εκπαίδευση των δυνάμεων που «μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος».

Θέλει ενωμένη ΕΕ

Ο Ομπάμα, πάντως, υπερθεμάτισε για την ενότητα της ΕΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε όλοι πολύ τυχεροί που ζούμε στην πιο ειρηνική, στην πιο προοδευτική και γεμάτη ευημερία εποχή στην ανθρώπινη ιστορία. Μάλλον χρειάζεστε έναν μη Ευρωπαίο να σας θυμίσει όλα όσα έχετε επιτύχει στον τομέα της σταθερότητας και της ειρήνης. Ο κόσμος χρειάζεται μια ενωμένη Ευρώπη. Αυτή η ήπειρος τον 20ό αιώνα ήταν σε συνεχείς πολέμους. Ο κόσμος πεινούσε. Οικογένειες χωρίζονταν. Και τώρα άνθρωποι θέλουν να έρθουν σ' εσάς γι' αυτό που δημιουργήσατε. Δεν μπορείτε να τα θεωρείτε όλα δεδομένα».

Σύνοδος του λεγόμενου «G5»

Το ίδιο μοτίβο της «συνεργασίας» και «κοινής στάσης» εμφανίστηκε και στη συνάντηση που είχε στο Ανόβερο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, το Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Επαναλήφθηκε η έκκληση Ομπάμα για ενωμένη ΕΕ, που είναι προς όφελος και των ΗΠΑ, ώστε να «υπάρξει ανάπτυξη που θα φέρει ευημερία σε όλους». Βεβαίως, πίσω από τα βαρύγδουπα λόγια κρύβονται σφοδρότατες αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμοί για το ποια μονοπώλια θα βγουν ωφελημένα, για παράδειγμα από τη συζητούμενη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ωστόσο για το ζήτημα αυτό δεν βγήκε τίποτε προς τα έξω.

Κατά τ' άλλα, οι 5 ηγέτες δηλώνουν ότι «θα κάνουν τα πάντα για να εργαστούν από κοινού ώστε να στηριχτεί η νέα κυβέρνηση, η οποία έφτασε στη Λιβύη τον περασμένο μήνα, αλλά δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την έγκριση από το εκλεγμένο κοινοβούλιο στην ανατολική πόλη του Τομπρούκ». Η Α. Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε η πιθανή ανάπτυξη δύναμης του ΝΑΤΟ στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η ναυτική δύναμη της ΕΕ «ΣΟΦΙΑ» υποτίθεται κατά των διακινητών προσφύγων και μεταναστών είναι ενεργή. Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο Ομπάμα ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να εντείνουν τη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», να στηριχτούν οι λεγόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε να βρεθεί μια ...βιώσιμη πολιτική λύση. Επίσης, για το ρόλο της Ρωσίας σημειώθηκε ότι κάνει προσπάθειες στη Συρία, αλλά της καταλογίστηκε από τον Ομπάμα η κατηγορία «του υπονομευτή της Ευρώπης», γιατί δεν εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ.

Προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων

Φυσικά, ο Ομπάμα επιχείρησε να προωθήσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας του, προβάλλοντας κυρίως τη λεγόμενη Διατλαντική Συμφωνία. Επίσης, αυτοπροβάλλοντας τον εαυτό του ως «προοδευτικό», απευθύνθηκε προς τις ηγεσίες της ΕΕ, λέγοντας ότι πρέπει να είναι ανοιχτές στη μεγαλύτερη συνεργασία, στη διεύρυνση του διμερούς εμπορίου με βάση τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, που υποτίθεται «θα προστατεύει και τους εργαζόμενους και θα τους δίνει τη μεγαλύτερη ευημερία».

Ωστόσο και στο Ανόβερο διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή μεγάλη λαϊκή διαδήλωση κατά της Διατλαντικής Συμφωνίας, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν ότι η συμφωνία - που συζητιέται με μεγάλη μυστικότητα εδώ και χρόνια - προδιαγράφει ένα μέλλον που θα χειροτερεύσει τη θέση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, στο όνομα της θέσπισης κοινών κανόνων για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ εγείρονται και ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, με δεδομένο ότι στον τομέα αυτό οι ΗΠΑ πρωτοπορούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι τα ευρωενωσιακά μονοπώλια πάνε πίσω στην Ευρώπη ή άλλες περιοχές δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ