Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Βάζουν το Αιγαίο στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

...ενώ ο γγ της λυκοσυμμαχίας επιβεβαιώνει ανοιχτά την «ευαισθησία» του ΝΑΤΟ στις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ με τον Γερμανό διοικητή της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, κατά την επίσκεψη του πρώτου στη γερμανική ναυαρχίδα της δύναμης SNMG-2
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ με τον Γερμανό διοικητή της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, κατά την επίσκεψη του πρώτου στη γερμανική ναυαρχίδα της δύναμης SNMG-2
Επιβεβαιώνει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ότι η ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMG2 στο Αιγαίο, τάχα για το Προσφυγικό, γίνεται προς επέκταση και διασύνδεση των στρατιωτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στη Μεσόγειο και από το Αιγαίο έως τη Μαύρη Θάλασσα, σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, προς έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Οπως, επίσης, επιβεβαίωσε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο όχι μόνο δεν προστατεύει σε τίποτα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, αλλά στην πραγματικότητα «νομιμοποιεί» παραπέρα το «γκριζάρισμα» που επιχειρεί η Αγκυρα.

«Ευαισθησία» στις τουρκικές αξιώσεις

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», και ερωτηθείς για τις λεγόμενες «ελληνοτουρκικές διαφορές», ο Γ. Στόλτενμπεργκ φρόντισε, για άλλη μια φορά, να κρατήσει «ίσες αποστάσεις»: «Γνωρίζουμε», δηλώνει, «ότι υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα στο Αιγαίο Πέλαγος. Γι' αυτόν τον λόγο είχαμε δηλώσει με μεγάλη προσοχή όταν αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε, ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ευαισθησία σε οποιαδήποτε εθνική θέση, απόφαση που αποτελεί και τη βάση της δράσης μας εξαρχής».

Χαρακτηριστική ως προς τη λογική των «ίσων αποστάσεων» που κάνει αβάντα στις τουρκικές θέσεις, είναι και η απάντησή του σε ό,τι αφορά στο ζήτημα επέκτασης των επιχειρήσεων της SNMG2 και προς τον Νότο, προς το άκρο των Δωδεκανήσων, που η Αγκυρα χαρακτηρίζει «αποστρατιωτικοποιημένα». «Εξετάζουμε», είπε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, «την πιθανότητα να επεκτείνουμε (σ.σ.: τη ζώνη επιχειρήσεων) προς τον Νότο. Συζητούμε το θέμα τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία, πώς θα μπορούσαμε να το πετύχουμε».

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνοντας τη συμβολή και της συγκεκριμένης ΝΑΤΟικής επιχείρησης στην κατοχύρωση ρόλου επιδιαιτητή για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Ελπίζω πως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στη διάρκεια της οποίας συνεργάζονται ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή, συμβάλλει προκειμένου να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Θα ήταν υπερβολικό να περιμένει κανείς ότι η Συμμαχία θα επιλύσει το πρόβλημα. Ελπίζουμε όμως ότι διευκολύνοντας τη μεταξύ τους συνεργασία, προσφέροντας αυτήν την πλατφόρμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ελπίζουμε ότι τουλάχιστον συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση». Αντίστοιχα, περιγράφει τη ΝΑΤΟική επιχείρηση και ως «πλατφόρμα» για «ενισχυμένη συνεργασία» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Επέκταση της ζώνης επιχειρήσεων

Ερωτηθείς αν αναμένεται αλλαγή της μεταναστευτικής ροής, μέσω Λιβύης προς Ιταλία κι αν πρέπει το ΝΑΤΟ να επεκτείνει το πεδίο επιχειρήσεών του, δεν το απέκλεισε, μόνο έβαλε ζήτημα πρότερης πρόσκλησης: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ευέλικτοι (...) Οσον αφορά στο σύνολο του Αιγαίου, το σύνολο της Μεσογείου, γνωρίζω ότι έχει προκύψει το ζήτημα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί αίτημα για παρουσία του ΝΑΤΟ σε εκείνο το σημείο (σ.σ: στην Ιταλία). Εχει συζητηθεί το θέμα, αλλά χωρίς να έχει υποβληθεί επισήμως αίτημα προς το ΝΑΤΟ».

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι χτες η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, προανήγγειλε την επέκταση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Active Endeavour» από την Ανατολική Μεσόγειο σε ναυτικές περιπολίες στις ακτές της Λιβύης, με πρόσχημα και σε αυτήν την περίπτωση την ανακοπή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η ίδια ανέφερε ότι αναμένει σχετική επικύρωση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία. Αλλωστε, για σχετικές αποφάσεις παραπέμπει εκεί και ο Στόλτενμπεργκ, όπως επίσης παραπέμπει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιούνη.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «La Stampa» η Ρ. Πινότι αναφέρει ότι η Ρώμη έχει ζητήσει σε ΝΑΤΟικό επίπεδο «να αναβαθμονομηθεί η "Operation Active Endeavour" από αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Ανατολική Μεσόγειο σε επιχείρηση που επιβλέπει τις ακτές της Λιβύης». Πρόσθεσε ότι αρχές της προηγούμενης βδομάδας, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, όπου παρέστη και ο Γ. Στόλτενμπεργκ, τη διαβεβαίωσε ότι «η πρόταση γίνεται δεκτή».

Θυμίζουμε ότι, προσερχόμενος ο Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο, έλεγε: «Είμαστε τώρα προς μετατροπή της ναυτικής επιχείρησής μας "Active Endeavour" σε μια επιχείρηση ασφάλειας στη θάλασσα και αυτό παρέχει, επίσης, τη βάση για μια στενότερη συνεργασία με την ΕΕ στη Μεσόγειο γενικότερα», στο φόντο νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων για νέα στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και ευρύτερα στη Βόρεια Αφρική.

«Θάλασσα στρατηγικής σημασίας» η Μεσόγειος για το ΝΑΤΟ

Σε μια τέτοια βάση, και εστιάζοντας στη σημασία της Μεσογείου ως κομβικού πεδίου όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών - αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων είναι και το Αιγαίο - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της περιοχής, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε στην προαναφερθείσα συνέντευξη:

«Πάντοτε έχει στρατηγική σημασία η Μεσόγειος για το ΝΑΤΟ, διότι πρόκειται ακριβώς για την περιοχή όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη βία στη Συρία. Και όπου επίσης βλέπουμε αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με ναυτικές δυνάμεις, αλλά επίσης και με τη ναυτική βάση στη Συρία. Εχουμε, λοιπόν, αναταραχή και αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη, και φυσικά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που συνδέονται με αυτές. Ολα αυτά, λοιπόν, λαμβάνουν χώρα στη Μεσόγειο.

Ολα αυτά τα στοιχεία έχουν καταστήσει τη Μεσόγειο, εδώ και καιρό, θάλασσα με στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό και είναι σημαντικό που το ΝΑΤΟ αναπτύσσει τη ναυτική στρατηγική του. Αυτό θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουμε, καθώς προετοιμαζόμαστε για τη Σύνοδο στη Βαρσοβία και γι' αυτόν το λόγο εξετάζουμε συνεχώς πώς μπορούμε να έχουμε παρουσία στη Μεσόγειο, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο».

Με άξονα, άλλωστε, την αντιπαράθεση με τη Μόσχα, έδωσε μια ιδέα των στρατιωτικών προετοιμασιών του ΝΑΤΟ: «Το ΝΑΤΟ αντιδρά στις ενέργειες της Ρωσίας. Τριπλασιάζουμε τις δυνάμεις αντίδρασης και άμεσης ετοιμότητας που μπορούν να συμμετάσχουν στις ομάδες δράσης και να αναπτυχθούν όπου χρειαστεί στα ανατολικά και τα νότια. Καλλιεργούμε, επίσης, νέες δυνατότητες και αναπτύσσουμε, παραδείγματος χάριν, ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα, απόφαση που είχε ληφθεί πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας. Υπάρχουν, επιπλέον, σε ετοιμότητα drones παρακολούθησης στη Σικελία, ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητες παρακολούθησης και αντίληψης των καταστάσεων. Ανταποκρινόμαστε με πολλούς τρόπους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ