Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ.-- Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα από την πυρηνική καταστροφή πριν ακριβώς 30 χρόνια στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας (τότε ανήκε στην ΕΣΣΔ) έγιναν χτες σε πόλεις της Ουκρανίας. Οι σειρήνες ήχησαν ξανά την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα, ενώ η ευρύτερη περιοχή παραμένει αποκλεισμένη έως σήμερα για τον κίνδυνο ραδιενέργειας. Από το μεγάλο αυτό πυρηνικό δυστύχημα είχαν αμέσως σκοτωθεί 31 εργαζόμενοι στο σταθμό και μέλη των συνεργείων που κλήθηκαν για τη φωτιά, ενώ το επόμενο διάστημα χιλιάδες εργαζόμενοι έδωσαν τη μάχη του περιορισμού της ραδιενέργειας, πολλοί από τους οποίους αντιμετώπισαν μετέπειτα σοβαρά προβλήματα υγείας. Σήμερα χρόνια μετά ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες ως το Νοέμβρη, του τεράστιου τσιμεντένιου θόλου που θα σκεπάσει τον αντιδραστήρα 4, του πρώην εργοστασίου.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το ενδεχόμενο σχηματισμού αστικής κυβέρνησης στην Ισπανία (οι βουλευτικές έγιναν στις 20 Δεκέμβρη) φαίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθώς οι Σοσιαλιστές που τα έχουν βρει με τους «Πολίτες» (κάτι σαν το συνονθύλευμα του «Ποταμιού» στη χώρα μας) δεν συμφωνούν με τους σοσιαλδημοκράτες του «Ποδέμος» και των ρεφορμιστών της Ενωμένης Αριστεράς που θέλουν «αριστερή κυβέρνηση», ενώ το Λαϊκό Κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μ. Ραχόι θέλει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Τις διαφωνίες αυτές διαπίστωσε και ο «ανώτατος άρχων», βασιλιάς Φελίπε, τη Δευτέρα και έτσι αν κάτι δεν αλλάξει έως τις 2 Μάη, θα προκηρύξει νέες εκλογές για τις 26 Ιούνη.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε νέα απεργία προχώρησαν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους της Γαλλίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση και αντιδρώντας στην επίθεση που κλιμακώνεται εναντίον τους, ειδικά μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας SNCF.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Χιλιάδες γιατροί που δουλεύουν σε νοσοκομεία της Αγγλίας με εργασιακή εμπειρία έως 10 έτη συμμετείχαν χτες στη διήμερη απεργία που ξεκίνησε τη Δευτέρα με αιτήματα μισθολογικά και εργασιακά.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Σε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, που, σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές αρχές, είχε χαρακτηριστικά υποθαλάσσιας εκτόξευσης, προχώρησε η ΛΔ Κορέας. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν παίρνει στα σοβαρά τις προτάσεις αξιωματούχων της Πιονγιάνγκ πως αν σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας θα αναστείλει τις πυρηνικές της δοκιμές. Οι ΗΠΑ περιμένουν περισσότερα να γίνουν, εξήγησε ο Αμερικανός ηγέτης.

ΤΟΚΙΟ.-- Το 40% της αξίας τους έχουν χάσει οι μετοχές του ομίλου της «Μιτσουμπίσι», από τη μέρα που αποκαλύφτηκε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίαζαν ψευδή στοιχεία για να εμφανίζουν βελτιωμένες τις ενεργειακές «αποδόσεις» εκατοντάδων χιλιάδων αυτοκινήτων της. Μάλιστα, στελέχη του ομίλου δήλωσαν ότι πιθανώς στο σκάνδαλο να εμπλέκονται και άλλα μοντέλα από αυτά που αρχικά είχε αναφερθεί.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέο εργατικό «δυστύχημα» με θύματα ανθρακωρύχους σημειώθηκε στην Κίνα, συγκεκριμένα στη βόρεια επαρχία Σαανξί και την πόλη Τονγκτσουάν. Τουλάχιστον 11 εργάτες σκοτώθηκαν, όταν στοές ενός ορυχείου πλημμύρισαν ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονταν περίπου 70 εργάτες.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η κινεζική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ «China Everbright and Friedmann Pacific Asset» εξασφάλισε την εκμετάλλευση του διεθνούς αεροδρομίου των Τιράνων για 20 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ