Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Συμφωνίες για Ενέργεια, επενδύσεις, εμπόριο

TEΧΕΡΑΝΗ.--

Νότια Αφρική και Ιράν συμφώνησαν να εντείνουν το διμερές εμπόριο, τη συνεργασία στη βιομηχανία, στην αγροτική παραγωγή, στην αξιοποίηση υδάτινων πόρων και στην καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που ολοκλήρωσε τη Δευτέρα στην Τεχεράνη ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα.

Μνημόνια κατανόησης υπογράφηκαν ακόμη ανάμεσα σε Ιρανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους νοτιοαφρικανικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες Ενέργειας SASOL, PETROSA και ESKOM, η εταιρεία μεταφορών και επιμελητηριακής υποστήριξης TRANSNET και η κρατική βιομηχανία αεροναυπηγικής και άμυνας, DENEL.

Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ν. Αφρικής - Ιράν στην Τεχεράνη ο Πρόεδρος Ζούμα σημείωσε ότι οι ιρανικές επενδύσεις στη χώρα του, που αναμένεται να φθάσουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια έως το 2020, θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της νοτιοαφρικανικής οικονομίας, ιδιαίτερα στον τομέα παραγωγής Ενέργειας που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από συχνά μπλακάουτ.

Εως το 2015, το διμερές εμπόριο ανήλθε σε αξία τα 358.000.000 ραντ λόγω των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε βάρος του Ιράν. Επιπλέον, έως το 2012, η Ν. Αφρική εισήγαγε το ένα τρίτο του πετρελαίου που χρειαζόταν για εσωτερική κατανάλωση από το Ιράν, πράγμα που (όπως ανακοινώθηκε) σκοπεύει να επαναλάβει μέσα στους επόμενους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ