Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Κινητικότητα» με μάχες και παζάρια

Από πρόσφατη επίθεση προερχόμενη από τη Συρία στο Κιλίς της Τουρκίας
Από πρόσφατη επίθεση προερχόμενη από τη Συρία στο Κιλίς της Τουρκίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Με φόντο την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου ενδοσυριακής διαπραγμάτευσης στη Γενεύη και τη συνέχιση των επιθέσεων τζιχαντιστών στην τουρκο-συριακή μεθόριο, η Τουρκία ανακοίνωσε χτες ενίσχυση των στρατιωτικών μέτρων θωράκισης, αναπτύσσοντας, μεταξύ άλλων, τις επόμενες μέρες και το αμερικανικό κινητό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών, HIMARS.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε Τούρκους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο, όπως πρόσθεσε, «συμφωνίας με τις ΗΠΑ για να αποκλείσουμε την (σ.σ. συριακή) περιοχή Μανμπίτζ» και «να μπορέσουμε να χτυπάμε το Ισλαμικό Κράτος πιο αποτελεσματικά». Την ενίσχυση των τουρκικών στρατιωτικών μέτρων στα σύνορα με τη Συρία ανακοίνωσε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνοντας ότι από τις επιθέσεις έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες μέρες 17 Τούρκοι άμαχοι και Σύροι πρόσφυγες.

Η θωράκιση της τουρκο-συριακής μεθορίου ανακοινώνεται λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την αποστολή 250 κομάντο και στρατιωτικών αξιωματούχων «τεχνικής φύσης» κατά, υποτίθεται, των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Απέρριψε, εντούτοις, οποιαδήποτε σενάρια εμπλοκής των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις χερσαίας επέμβασης... Παρ' όλα αυτά, η εξέλιξη σχολιάστηκε δηκτικά από φιλορωσικά στελέχη μέρους της συριακής αντιπολίτευσης, που είναι γνωστή σαν η «Ομάδα Χμέιμιμ» (όπως δηλαδή και το όνομα της ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Λατάκεια...), σαν «συμβολική κίνηση»...

«Παρελθόν» ένας ακόμη γύρος συνομιλιών

Με φόντο τη στρατιωτική κινητικότητα στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, ολοκληρώνεται σήμερα και τυπικά ο τρίτος γύρος των έμμεσων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, μετά την προγραμματισμένη για αργότερα σήμερα αναχώρηση της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής το Σύρο διπλωμάτη, Μπασάρ Τζααφάρι, περίπου μία βδομάδα μετά την αποχώρηση της αντιπολιτευόμενης «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» από την Ελβετία.

Ο Σύρος διπλωμάτης, αναφερόμενος στον τρίτο γύρο διαπραγμάτευσης, τόνισε πως έγινε «με υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα», πως συζητήθηκαν «όλα τα θέματα που μπορούν να υπηρετήσουν τη χώρα και το λαό μας». Χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, «χρήσιμες, εποικοδομητικές και πλούσιες σε ιδέες» και υπογράμμισε ότι του υπέβαλε «προτάσεις για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις».

Ο ντε Μιστούρα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα στα αποτελέσματα του τρίτου γύρου διαπραγμάτευσης στη Γενεύη και να ενημερώσει στη συνέχεια, κεκλεισμένων των θυρών, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συναντήσεις Αμερικανού γερουσιαστή στη Δαμασκό

Αίσθηση προκάλεσε χτες η εμφάνιση του Αμερικανού Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή από την πολιτεία Βιρτζίνια, Ρίτσαρντ Χέιντεν Μπλακ, στη Δαμασκό και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της συριακής βουλής, Τζιχάντ αλ Λάχαμ.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, ο Αμερικανός γερουσιαστής διαβεβαίωσε ότι θα γίνει «η φωνή της Συρίας στις ΗΠΑ». Πρόσθεσε ότι εάν η Συρία χάσει τον πόλεμο, «θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στον πολιτισμό και την ανθρωπότητα γενικότερα» και σημείωσε ακόμη ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση προκάλεσε «μεγάλες αλλαγές».

Ρωσο-συριακή συμφωνία ενός δισ. δολαρίων

Νωρίτερα, Ρώσοι και Σύροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν στη Μόσχα την υπογραφή συμφωνιών αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Συρίας και τη διμερή συνεργασία στους τομείς ανάπτυξης της Ενέργειας, του εμπορίου, των χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ