Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πυρετώδεις σχεδιασμοί στο πλαίσιο σφοδρών ανταγωνισμών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πυκνές διεργασίες γύρω από το Κυπριακό μαρτυρούν οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών, στο φόντο και του σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα.

Το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο ψευδοκράτος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγκρούλ Τουρκές, ενώ, ήδη, θεωρείται ότι η δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού από τα συντηρητικά ΚΕΕ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) και ΔΚ (Δημοκρατικό Κόμμα) θα επισπεύσει την υπογραφή του οικονομικού «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας» με την Τουρκία, που αναμένεται να φέρει την «πολιτογράφηση» δεκάδων χιλιάδων ακόμα εποίκων.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του νέου «πρωθυπουργού», Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, δηλώνοντας πως στόχος (των διαπραγματεύσεων) είναι ένας «νέος συνεταιρισμός», που θα βασίζεται «στην ισότητα των δύο συνιστώσων πολιτειών και σε μια διζωνικότητα που δεν θα "νερώνει", μια μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία», που τόνισε ότι «θα επιτυγχάνει τη συνέχιση των ενεργών και έμπρακτων εγγυήσεων της Τουρκίας». Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συμφωνίες για τις «εγγυήσεις», συμπληρώνοντας ότι σε μια πιθανή συμφωνία θα πρέπει να διασφαλιστούν οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας. Ακόμα, ότι σε περίπτωση που από τα δημοψηφίσματα προκύψει ένα ή και δύο «όχι», τότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πριν από τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων τι θα γίνει μετά και να τονιστεί, τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όσο και μετά, ότι «δεν θα είμαστε χωρίς εναλλακτική λύση».

Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Τη Δευτέρα έγινε νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, την οποία ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε «δημιουργική», εξηγώντας ότι γίνεται προσπάθεια «ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες, αλλά και να υπάρχουν εκείνες οι συγκλίσεις που θα μας επιτρέψουν να καταλήξουμε κάποια στιγμή, ελπίζω εντός του έτους, στην οριστική λύση του προβλήματος». Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν «ακριβώς» συγκλίσεις, «αλλά υπήρξε σμίκρυνση διαφορών ή καλύτερη κατανόηση θεμάτων που βρίσκονταν εν αμφιβολία όσον αφορά τις προθέσεις των δύο πλευρών».

Πάντως, να σημειωθεί ότι και στον ελληνικό Τύπο εμφανίζονται αναλύσεις («Καθημερινή») που λανσάρουν ουσιαστικά ως «ρεαλιστική» λύση τη διχοτόμηση.

  • Προχτές υπογράφτηκε η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού της Λεμεσού, τη διαχείριση του οποίου ανέλαβαν οι όμιλοι EUROGATE (γερμανικών συμφερόντων με έδρα τη Βρέμη) και DP World (αραβικών συμφερόντων με έδρα το Ντουμπάι).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ