Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιοπαρουσίαση σήμερα στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ

Από την βιβλιοπαρουσίαση του «Βασιλιά Ανθρακα» στα πλαίσια της εβδομάδας βιβλίου
Από την βιβλιοπαρουσίαση του «Βασιλιά Ανθρακα» στα πλαίσια της εβδομάδας βιβλίου
Τελευταία μέρα σήμερα, Τετάρτη 27 Απρίλη, της έκθεσης βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», που διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (οδός Τροίας 36, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας). Η έκθεση λειτουργεί από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 21.00.

Παράλληλα, σήμερα στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870 - 1918)», του Ε. Γκόντος.

Το πρωτότυπο γράφτηκε και κυκλοφόρησε πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας, ως ιστορικό βοήθημα στους νέους. «Η έκδοσή του στην ελληνική γλώσσα πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από τους νέους και τις νέες στην αναζήτηση της γνώσης και τη διαμόρφωση ταξικού κριτηρίου για τις σημερινές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις», τονίζεται στην έκδοση.

Με κείμενα, εικόνες και σχεδιαγράμματα παρουσιάζονται οι συσσωρευμένες και μεγάλες αντιθέσεις που οδήγησαν στον πόλεμο. Το βιβλίο όμως δε μένει μόνο στα οικονομικά μεγέθη, αλλά αφηγείται και την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα επιτεύγματα της τεχνολογικής εξέλιξης και του πολιτισμού. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι εξελίξεις στο εργατικό κίνημα, η στάση των κομμάτων της εργατικής τάξης απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

«Η κουρασμένη ψυχή σκέφτεται μόνο πώς θα βρει ανάπαυλα, με κάθε τρόπο. Δεν αναλύει, δεν ψάχνει για αιτίες: "Ας τελειώσει πια!". Αλλά οι επαναστάτες που γνώριζαν το πώς και το γιατί του πολέμου έλεγαν: "Αν δεν ξεριζώσουμε τα αγριόχορτα, θα ξαναμεγαλώσουν. Ο καπιταλισμός θα φέρει νέο πόλεμο, νέα βάσανα, αν δεν τελειώσουμε μαζί του". Ηθελαν αυτό που ακριβώς τρόμαζε τους καλοσυνάτους φιλειρηνιστές: "Επανάσταση εναντίον του πολέμου!", αυτό ήταν το σύνθημά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ