Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Επαφές για αγωγό IGB και σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Τηλεφωνική συνομιλία με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενιούζκα Πέτκοβα, είχε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης για «ενεργειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, έργο που «απολαμβάνει της σταθερής υποστήριξης των κυβερνήσεων των δύο χωρών», αλλά και το σχέδιο λειτουργίας πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον αγωγό IGB έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 6 εταιρείες για την απόκτηση δυναμικότητας στον αγωγό, για ποσότητες που ξεπερνούν τη δυναμικότητα με την οποία θα ξεκινήσει η κατασκευή του. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η κατασκευή θα αρχίσει τον Οκτώβρη του 2016, ενώ αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του αγωγού, του οποίου το βουλγαρικό τμήμα θα είναι 15 και το ελληνικό 31 χιλιόμετρα.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας εκφράζει έντονο ενδιαφέρον για την προώθηση του πλωτού σταθμού της Αλεξανδρούπολης, έργο αλληλοεξαρτώμενο με τον IGB και για το λόγο αυτό η Τ. Πέτκοβα θα επισκεφθεί την Αθήνα το επόμενο χρονικό διάστημα, «προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση με ειδικό αντικείμενο τον πλωτό τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή και των ενδιαφερόμενων για το έργο εταιρειών».

Κυβέρνηση - SOCAR: Αναζητούν τρόπους ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «SOCAR Energy Greece SA», Α. Μαμάντοφ, πραγματοποίησε ο Π. Σκουρλέτης, με τη συμμετοχή του νέου εκτελεστικού προέδρου του ΔΕΣΦΑ, Σ. Νίκα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η υπό εξέλιξη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η οποία θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, ωστόσο καθυστερεί εξαιτίας των εμποδίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ανώτερο μετοχικό ποσοστό που μπορεί να αποκτήσει η αζέρικη εταιρεία.

Τους τελευταίες μήνες έχει υπάρξει έντονη φημολογία και διαρροές σεναρίων για το πώς τελικά θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση, με το πιο πρόσφατο σενάριο να αναφέρει ότι εάν τελικά δεν βρεθεί αγοραστής για το μειοψηφικό πακέτο της εταιρείας, τότε μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει το 51% του ΔΕΣΦΑ με το υπόλοιπο 49% να περνά στη SOCAR.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ