Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναστολή μετά τις υποσχέσεις

Associated Press

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις μετά τη χτεσινή μαραθώνια συνεδρίαση που είχε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, με τον υπουργό Πολιτισμού Ελ. Βενιζέλο. Συγκεκριμένα ο υπουργός υποσχέθηκε τη λύση των αιτημάτων τους:

-Προώθηση της διάταξης για επανασύσταση ταμείου αλληλοβοήθειας με νομοθετική ρύθμιση, που θα περάσει στο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για τα Ολυμπιακά έργα.

-Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης των υπαλλήλων με μορφή επιδότησης.

-Αμεση προώθηση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής για νομοθετική ρύθμιση αναπροσαρμογής της ειδικής αποζημίωσης 6.000 δρχ. στο φυλακτικό προσωπικό και για κάθε μέρα πέραν του πενθημέρου 7.500 δρχ.

-Συνέχεια της καταβολής επιδόματος στους εργαζομένους στο νησί της Δήλου.

-Αμεση προκήρυξη 330 οργανικών θέσεων.

-Τέλος, επανεξέταση της διάταξης για τον εθελοντισμό.

Η κυβερνητική πολιτική, πάντως, όσον αφορά στα προβλήματα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ έκανε χτες για άλλη μια φορά το «θαύμα» της. Αυτή η πολιτική, ουσιαστικά, έβαλε λουκέτο και χτες (Τρίτη) στην Ακρόπολη, στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση στις εισόδους των μνημείων. Η απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 24-29/7 πάρθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μετά την άκαρπη συνάντησή της με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Δρυ. Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης να επιλύσει τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ είχε ως αποτέλεσμα άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα, για να επισκεφτούν τα ελληνικά μνημεία, να βρεθούν μπροστά στις κλειστές πόρτες των αρχαιολογικών χώρων. Αυτή την εικόνα και τις εκδηλώσεις αγανάκτησης των εκατοντάδων τουριστών που δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, της αρχαίας Ολυμπίας και άλλα μνημεία, μετέδιδαν χτες και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Την έντονη διαμαρτυρία του, εξάλλου, εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων, σημειώνοντας όμως πως «είναι απαράδεκτο να μην αντιλαμβάνεται η πολιτεία ότι η ζημιά και οι απώλειες από το κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων είναι πολλαπλάσια των αιτημάτων».

Οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ ξεκίνησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους την περασμένη Παρασκευή, ζητώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Μεταξύ άλλων: την άμεση καταβολή του διπλάσιου επιδόματος πολιτιστικής επιμόρφωσης (100.000 δρχ.), την πάγια επίλυση και τακτική καταβολή των αμοιβών του φυλακτικού προσωπικού μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για την εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες και τα Σαββατοκύριακα, την κατοχύρωση του Εκτακτου Προσωπικού, που υπηρετεί επί χρόνια και καλύπτει πάγιες ανάγκες, την άμεση προώθηση νέων Οργανισμών του ΥΠΠΟ και του ΤΑΠΑ, σύμφωνα με τις προτάσεις των συλλόγων, την προκήρυξη 330 κενών οργανικών θέσεων. Επίσης, την άμεση προώθηση του σ.ν. «Θέματα Ολυμπιακής Φιλοξενίας Εργων Ολυμπιακής Υποδομής και Αλλες Διατάξεις», με αποδοχή των προτάσεων της ΠΟΣΥΠΠΟ για: Επανασύσταση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ. Σύσταση 1.000 θέσεων αρχαιοφυλάκων ημέρας και 300 νυχτοφυλάκων. Απάλειψη της διάταξης για μεταφορά των υπηρεσιών του ΤΑΠΑ στο ΥΠΠΟ. Ο θεσμός των εθελοντών να αφορά αποκλειστικά στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, ενώ είχε δεχτεί το αίτημα της ΠΟΣΥΠΠΟ το επίδομα πολιτιστικής επιμόρφωσης για το έτος 2001 να είναι διπλάσιο αυτού που δόθηκε για το 2000 και το ποσό να καλυφθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό που συστάθηκε για τη διαχείριση των πιστώσεων που προέρχονται από τον ΟΠΑΠ, αύξηση του επιδόματος δεν έδωσε. Η ΠΟΣΥΠΠΟ έδωσε πίστωση χρόνου έως τις 12/7, οπότε το ΥΠΠΟ εισέπραξε από τον ΟΠΑΠ 20 δισ. για τις πιστώσεις του Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε προηγούμενη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό (18/7), ο Ε. Βενιζέλος είχε υπαναχωρήσει στο θέμα της αύξησης του επιδόματος, δηλώνοντας «αδυναμία διάθεσης των απαιτούμενων ποσών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ