Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Σενάρια προστίμων για αθέτηση δημοσιονομικών στόχων

Σενάρια περί επιβολής προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία, εξαιτίας της μη επίτευξης των στόχων της ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος, κυκλοφόρησαν στη διεθνή ειδησεογραφία. «Αποκλειστικό» ρεπορτάζ του Ρόιτερς - το οποίο αναπαράχθηκε ευρέως - εμφάνιζε την Κομισιόν να «εξετάζει» το ενδεχόμενο να επιβάλει πρόστιμα στις δύο αυτές χώρες, επειδή δε συμμορφώθηκαν στους δημοσιονομικούς στόχους των Βρυξελλών, προσθέτοντας την ίδια στιγμή ότι «είναι επίσης πιθανό να τους δώσει περισσότερο χρόνο για να φέρουν τα κενά του προϋπολογισμού εντός του πλαισίου της ΕΕ».

Το αμερικανικό πρακτορείο επικαλείται «αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα», οι οποίοι φέρονται (ανώνυμα) να σημειώνουν ακόμα ότι «υπάρχει μια πιθανότητα η Κομισιόν να συστήσει κυρώσεις αλλά και την ίδια στιγμή αυτές να μειωθούν στο μηδέν».

Κάτι τέτοιο - σημειώνει το Ρόιτερς - «θα σηματοδοτήσει την ετοιμότητα της Κομισιόν να επιβάλει τους κανονισμούς, αυξάνοντας την πίεση στις χώρες που δεν συμμορφώνονται». Θυμίζουμε ότι δεν είναι μόνο οι Ισπανία - Πορτογαλία οι χώρες που δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν τους ευρωπαϊκούς στόχους «τιθάσευσης» του δημόσιου ελλείμματος (3%) και του χρέους, αλλά το ζήτημα αφορά και δυνάμεις όπως η Γαλλία, αλλά και η Ιταλία, δηλαδή τη 2η και την 3η ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ. Επιπλέον, το ζήτημα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» αποτελεί πεδίο εκδήλωσης σφοδρών αντιθέσεων και διεργασιών ως προς το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και εξόδου προς μια νέα καπιταλιστική ανάκαμψη, από την οποία κάθε πλευρά προσδοκά τα περισσότερα οφέλη και τις λιγότερες ζημιές.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια σενάρια εμφανίζονται σε μια περίοδο που δυναμώνουν ευρύτερα κόντρες μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, έτσι όπως φαίνεται και στο «ελληνικό ζήτημα», και ενώ συνολικά η Ουάσιγκτον και το ΔΝΤ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις εντός της ΕΕ, με πολλά θέματα «ανοιχτά» (βλ. Brexit).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ